W sezonie 2011/12 Ukraina wysunęła się na czwartą pozycję w światowym eksporcie kukurydzy. Areał kukurydzy wzrósł z 3,6 mln ton w sezonie 2010/11 do 4,5 mln ton w 2011/12.
Produkcja kukurydzy dynamicznie wzrasta – z około 5 mln ton dziesięć lat temu do rekordowego poziomu 22,7 mln ton w 2011 roku i około 21 mln ton w bieżącym sezonie. Kukurydza staje się bardziej opłacalna od konkurencyjnego jęczmienia i coraz więcej producentów skłania się do wyboru tego gatunku, co dzieje się kosztem zmniejszania areału jęczmienia.
W okresie od 2003 r. do 2008 r. ukraińscy rolnicy przeznaczali pod jęczmień średnio 4,8 mln ha. Jednak w ostatnich dwóch latach powierzchnia upraw tego gatunku spadła do 3,8-4,2 mln ha, co przełożyło się na zmniejszenie średniej rocznej produkcji z 10-12 mln ton do 7 mln ton.
Źródło: FAMMU/FAPA