W omawianym okresie wzrosły ceny pszenicy miękkiej (+38,2%), kukurydzy (+32,9%), jęczmienia (+27,5%), odtłuszczonego mleka w proszku (+15,4%), wieprzowiny (+9,3%), drobiu (+4,1%), wołowiny (+4,0%), pełnego mleka w proszku (+2,4%), sera (+2,2%), oraz pszenicy durum (+1,3%).
Ceny wołowiny wzrosły we wszystkich krajach UE za wyjątkiem Grecji (-0,1%), Irlandii (-0,1%), Łotwy (-0,9%) oraz Rumunii (-7,4%). Ceny mięsa wieprzowego były natomiast we wszystkich krajach Wspólnoty wyższe niż przed rokiem. Ceny mięsa drobiowego obniżyły się jedynie w Holandii (-6,4%), Portugalii (-5,9%),Grecji (-1,0%), Danii (-0,9%) oraz na Litwie (-0,1%).
Ceny żywności w krajach Unii Europejskiej w grudniu 2012 r. były o 3,6% wyższe niż w grudniu 2011 roku, natomiast inflacja ogółem (r/r) wzrosła o 2,3%.
W porównaniu z grudniem 2011 roku w grudniu minionego roku wzrosły ceny we wszystkich ważniejszych grupach żywności.
Najwyższy wzrost cen zanotowano w przypadku warzyw (+8,3%), owoców (+6,1%), mięsa (+4,0%) oraz cukru (+3,0%). Zwiększyły się też ceny produktów chlebowych i zbożowych (+2,2%), olejów i tłuszczów (+2,0%), ryb i owoców morza (+1,7%), mleka, serów i jaj (+1,6%), a także pozostałej żywności (+2,3%).
Ceny żywności wzrosły we wszystkich krajach Unii Europejskiej, za wyjątkiem Grecji, gdzie odnotowano ich 0,5% spadek.
Najwyższy wzrost cen żywności odnotowano na Węgrzech (+7,8%), w Rumunii (+7,2%), w Finlandii (+6,9%), na Malcie (+6,6), w Estonii i na Słowacji (po +5,9%), w Czechach i w Słowenii (po +5,5%), w Bułgarii (+5,2%), Austrii (+5,0%), Niemczech (+4,6%), Wielkiej Brytanii (+4,0%) oraz w Polsce (+3,9%) i na Litwie (+3,8%).
Źródło: FAMMU/FAPA