Spodziewana jest jednak większa konsumpcja niż w styczniowym raporcie – w wysokości 867 mln ton. Dzięki dokonanym korektom prognoza zapasów końcowych kukurydzy wzrosła do 114 mln ton. Oznacza to jednak spadek poziomu zapasów końcowych o 16 mln ton w porównaniu do ich stanu początkowego.
Jest to jednocześnie czwarty z rzędu sezon, w którym odnotowuje się zmniejszenie globalnych zapasów kukurydzy. Niepokojące jest przy tym kurczenie się zasobów tego gatunku w krajach zaliczanych do kluczowych eksporterów – do poziomu najniższego od 16 sezonów.
Ostatnia poprawa prognoz zbiorów kukurydzy w sezonie 2012/13 wynikała przede wszystkim z utrzymujących się przewidywań rekordowej produkcji tego gatunku w Brazylii i Argentynie, i to pomimo nie najkorzystniejszych warunków pogodowych.
IGC pozostawiło bez zmian styczniowy szacunek zbiorów pszenicy w skali świata – w wysokości 656 mln ton. Jednak dzięki spodziewanemu mniejszemu zużyciu w Chinach i Indiach (w porównaniu do prognoz styczniowych) prognozowane światowe zapasy pszenicy na koniec sezonu podniesiono o 2 mln ton do 176 mln ton. Oznacza to nadal poziom zapasów o 21 mln ton niższy w porównaniu z poprzednim sezonem.
IGC przewiduje 4% wzrost produkcji pszenicy na świecie w nadchodzącym sezonie. Większość tej zwyżki zostanie pochłonięta przez rosnącą konsumpcję. W rezultacie wyższa produkcja oczekiwana w sezonie 2013/14 nie przyczyni się do znacznego odbudowania globalnych rezerw pszenicy, które zwiększyć się mają zaledwie o 2 mln ton.
Źródło: FAMMU/FAPA