W październiku br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 205,8 pkt., wzrastając w stosunku do zmienionego indeksu z września o 1,3 % (2,7 p.p.).
Wobec października 2012 r. był to jednak poziom cen o 5,3% niższy.
Październikowy, nieznaczny wzrost cen żywności na świecie był pierwszym zanotowanym od kwietnia br., głównie za sprawą znacznej zwyżki notowań cukru (+7,5%). Pozostałe towary wchodzące w skład indeksu FAO również podrożały, jednak na mniejszą skalę: oleje (+2%), zboża (+1,1%), artykuły mleczarskie (+0,4%) i mięso (+0,1%).
Indeks cen mięsa wyniósł w październiku 184,2 pkt. i był jeszcze o 1,6% niższy niż przed rokiem.
Wzrosły notowania wołowiny i mięsa owczego, wspierane ograniczoną podażą eksportową. Ceny wieprzowiny i drobiu natomiast obniżyły się, dzięki spadkowi cen pasz.
Źródło: FAMMU/FAPA