W listopadzie br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 206,3 pkt., zatem obniżył się w stosunku do zmienionego indeksu z października br. o 0,2%.
W skali roku poziom cen był o 4,4% niższy. W listopadzie br. zboża potaniały o 1,2%, natomiast jedyną grupą produktów, której indeks cen był wyższy niż w październiku były oleje, ich indeks wzrósł wobec października o 5,6% do 198,5 pkt. (wobec 195,8 w listopadzie 2012 roku). (Indeks dla olejów na poziomie 198,5% praktycznie oznacza wzrost średnich cen z poziomu lat 2002-2004 o 98,5%).
Największy wpływ na wzrost wartości indeksu olejów i tłuszczów miał wzrost cen oleju palmowego za sprawą popytu importowego generowanego przez sektor biodiesla oraz niższa od oczekiwań jego produkcja głównych producentów w Azji Płd. – Wsch. (Malezja, Indonezja). Ceny oleju palmowego wzrosły do poziomu najwyższego od 13 miesięcy.
Dodatkowo do wzrostu wartości indeksu przyczyniły się też wyższe ceny innych ważnych olejów jak: rzepakowego, sojowego i słonecznikowego.
Źródło: FAMMU/FAPA