Optymistycznie wygląda sytuacja pod kątem jakości ziarna we Francji (kluczowego producenta unijnej pszenicy). Zgodnie z prognozami, pszenicy konsumpcyjnej będzie aż 91% - więcej w porównaniu do minionego sezonu (89%).
We Francji, Hiszpanii, Włoszech oraz w pozostałych krajach południowej Europy żniwa są zaawansowane bądź zostały już zakończone, w związku z czym nie należy oczekiwać na znaczniejsze korekty wyników produkcji.
Jakość ziarna, które zostało zebrane w tej części Europy jest oceniana jako dobra, co powinno chociaż częściowo zrównoważyć ewentualne uszczerbki w jakości pszenicy w takich państwach jak Polska, Czechy, Słowacja.
W Niemczech dokonano negatywnej korekty odsetka pszenicy konsumpcyjnej z 93% do 82%, ale to i tak dużo więcej w stosunku do ubiegłego sezonu, w którym jedynie 43% pszenicy osiągnęło jakość konsumpcyjną. Było to spowodowane obfitymi opadami deszczu podczas zbiorów.
Bieżący rok pod tym względem zapowiada się o wiele lepiej. Wciąż stosunkowo niewielka ilość zbóż została zebrana z pól i faktyczne wyniki zbiorów, tak jeśli chodzi o ilość jak i o jakość, są uzależnione od warunków pogodowych jakie nastąpią w ciągu kolejnych dni.
Źródło: FAMMU/FAPA