kps

kps

CenyRolnicze
19 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0688 EUR EUR - 4.3316 GBP GBP - 5.0615 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


19.04.2024 14:07 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,90 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Minister Rolnictwa na spotkaniu z dyplomatami

Redakcja

 W dniu 23 stycznia br. odbyło się spotkanie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgla z dyplomatami. Na spotkaniu Minister zachęcał dyplomatów, aby stali się ambasadorami polskiego smaku. Uczestniczyli w nim przedstawiciele z ponad 40 placówek dyplomatycznych. Współorganizatorem był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

 

Co roku Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi organizuje noworoczne spotkania z ambasadorami oraz radcami rolnymi i handlowymi placówek dyplomatycznych krajów, które mają siedzibę w Warszawie. W tym roku odbyło się ono we współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, w odrestaurowanych pomieszczeniach służewieckiego hipodromu. – Sektor rolno-spożywczy stał się liderem polskiego handlu. W latach 2003-2017 polski eksport rolno-spożywczy wzrósł ponad sześciokrotnie – z 4 mld euro do ponad 25 mld euro – powiedział minister Krzysztof Jurgiel – Znaczny i stabilny wzrost wymiany handlowej oznacza też, że jesteśmy partnerem perspektywicznym, a współpraca z polskimi producentami jest szansą na rozwój i korzystną współpracę zarówno dla importerów, jak i eksporterów produktów rolno-spożywczych.

Minister Jurgiel podkreślił, że resort dokłada wszelkich starań, aby polskie produkty cechowały się najwyższą jakością i najwyższymi standardami bezpieczeństwa oraz wyśmienitymi walorami smakowymi. Dzięki stałemu rozwojowi technicznemu, technologicznemu i organizacyjnemu sektora spożywczego, Polska weszła do czołówki nowoczesnych i innowacyjnych europejskich producentów żywności. Noworoczne spotkanie było okazją do spróbowania tradycyjnych polskich potraw oraz rarytasów. Na wydarzeniu było kilka wysp tematycznych: mięsna (potrawy z mięsa wołowego, wieprzowego oraz drobiowego), mleczna (jogurty oraz desery) oraz słodka (czekoladki, cukierki, ciasta). Ponadto goście mogli również skosztować polskich jabłek. Nie zabrakło pokazów kulinarnych zorganizowanych przez Związek Polskie Mięso, podczas których kreator smaku Marcin Budynek pokazywał jak przygotowywać i podawać pieczoną szynkę, a także jak przyrządzić tatara na bazie polskiej wołowiny i tradycyjnych polskich dodatków. Goście mieli możliwość uczestniczenia w warsztatach gotowania przygotowując samodzielnie danie pod okiem znamienitego szefa kuchni.

Na spotkanie przybyli przedstawiciele z  Afganistanu, Armenii, Arabii Saudyjskiej, Azerbejdżanu, Bangladeszu, Białorusi, Bośni i Hercegowiny, Chin, Chorwacji, Czarnogóry, Danii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Iraku, Japonii, Kataru, Kazachstanu, Kolumbii, Republiki Korei, Libanu, Litwy, Malezji, Maroka, Mołdawii, Mongolii, Nigerii, Nowej Zelandii, Pakistanu, Panamy, Portugalii, Republiki Południowej Afryki, Rumunii, Serbii, Słowacji, Słowenii, Sri Lanki, Syrii, Tajlandii, Tunezji, Wenezueli, Węgier i Zjednoczonych Emiratów Arabskich.

Kolejne spotkanie z korpusem dyplomatycznym już za rok.

 

Źródło: KOWR

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu