W 2023 roku ukraiński eksport cukru wyniósł 506 tys. ton o łącznej wartości 390 mln dolarów. Poszczególne cukrownie za Bugiem notowały rekordowe wyniki produkcyjne.
9 stycznia w grupie spółek Ukrprominwest-Agro zakończył się sezon przetwórstwa buraków cukrowych. Trwało to 132 dni i pod kilkoma wskaźnikami stało się rekordem firmy. Poinformowała o tym służba prasowa gospodarstwa rolnego. Należące do spółki cukrownie Haysinsky i Kryzhopol przerobiły 2,1 mln ton buraków cukrowych i wyprodukowały 337,5 tys. ton cukru, co było rekordem firmy.
- Po raz pierwszy na Ukrainie firma wprowadziła schemat technologiczny przechowywania syropu cukrowego do dalszego przetwarzania. W szczególności cukrownia Haysyn przyjęła do składów 48 tys. ton syropu, z którego na wiosnę planuje pozyskać 26 tys. ton cukru kryształu – czytamy w raporcie firmy.
- W tym sezonie cukrownia Kryżopol po raz kolejny ustanowiła branżowy rekord w ilości cukru wyprodukowanego przez jedno przedsiębiorstwo. Zakład wyprodukował 171,5 ton cukru, co jest najwyższym wynikiem na Ukrainie we wszystkich latach produkcji cukru – podaje UPI-Agro. Jak zauważyła firma, osiągnięcie wysokich wskaźników produkcji stało się możliwe dzięki plonom własnych buraków na poziomie 50 t/ha oraz rozszerzeniu programu partnerskiego „Buraki cukrowe – mądry wybór!”. Około 40% surowców przetworzonych przez fabryki firmy w tym sezonie przywieźli partnerzy-producenci buraków, co również jest rekordem dla UPI-Agro.
Dla przypomnienia, w 2023 roku ukraiński eksport cukru wyniósł 506 tys. ton o łącznej wartości 390 mln dolarów.
Źródło: latifundist.com