Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek 20.10.2014 z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 3,90 do maksymalnie 4,70 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 5,30-6,10 zł/kg.
Skup kurczak brojler: 3,25 – 3,70 zł/kg (średnia: 3,43 zł/kg, na podstawie informacji z 21 ubojni na terenie całego kraju, wolny rynek + kontraktacja).
Amerykańska kukurydza i soja zamknęły piątek ponad 1% przeceną, w skali tygodnia kontrakty te (najbliższa seria) umocniły się jednak odpowiednio o 4,2% i 4,6%.
Skup kurczak brojler: 3,25 – 3,70 zł/kg (średnia: 3,47 zł/kg, na podstawie informacji z 17 ubojni na terenie całego kraju, wolny rynek + kontraktacja).
Notowania najbliższych serii pszenicy kukurydzy i soi wzrosły na zamknięciu czwartkowej sesji w Chicago w przedziale od ok. 1,4% (kukurydza i soja) do 2,2% (pszenica).
Skup kurczak brojler: 3,40 – 3,70 zł/kg (średnia: 3,51 zł/kg, na podstawie informacji z 17 ubojni na terenie całego kraju, wolny rynek + kontraktacja).
Liderem wybicia w górę była we wtorek ponownie amerykańska kukurydza, seria grudniowa podrożała wczoraj o 3,2%, blisko 7% od poniedziałku i ponad 11% od początku października.
Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek 13.10.2014 z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 3,90 do maksymalnie 4,80 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 5,35-6,10 zł/kg.
W mienionym tygodniu ceny rzepaku wahały się, aby ostatecznie w czwartek się umocnić m. in. pod wpływem prognoz spadku areału pod przyszłoroczne zbiory.