Absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie w języku angielskim na specjalności Animal Production Management. W 2021 uzyskała tytuł doktora nauk rolniczych w dyscyplinie zootechnika. Aktualnie zajmuje się oceną dobrostanu i jego wpływem na jakość surowca mięsnego. Jest autorką i współautorką wielu artykułów naukowych w tej dziedzinie. Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. |
Artykuły autora:
-
Brak strachu przed zmianą otoczenia gwarancją dobrego produktu
(Trzoda chlewna)
2023-10-08 10:00:49
Zwierzęta hodowlane stają w obliczu poważnych zmian w swoim środowisku gdy przechodzą przez różne fazy cyklu produkcyjnego. Przykładem jest między innymi wprowadzenie ich do nowego systemu...
-
Czy „hodowane mięso” zakończy dyskusję dotyczącą dobrostanowych aspektów hodowli?
(Mięso)
2023-07-11 08:25:49
Wizerunek produktów mięsnych został mocno nadwyrężony w obrębie niektórych grup konsumenckich, ze względu na rosnące wymagania środowiskowe, etyczne oraz obawy zdrowotne. W tym kontekście...
-
Wpływ grupowania zwierząt jako istotny element dobrostanu
(Trzoda chlewna)
2023-05-29 16:44:43
Grupowanie społeczne jest wszechobecne w królestwie zwierząt, począwszy od par osobników po ogromne skupiska i zorganizowane społeczności. Zwierzęta spędzają czas i koordynują swoje zachowanie z...
-
Skorupka jaja, krew z królika lub tłuszcz norki. Zaskakujące składniki kosmetyków
(Pozostałe wieści rolnicze)
2023-05-25 10:30:50
W nowoczesnym przemyśle, kluczowe znaczenie ma rozwój nowych materiałów i produktów, które charakteryzują się niewielkim wpływem na środowisko i troszczą się o zdrowie ludzi. Produkcja pokarmu dla...
-
Smak mięsa pochodzącego od zwierząt jest nie do podrobienia, choć naukowcy robią co mogą
(Mięso)
2023-04-09 08:31:57
Zamienniki mięsa (określane jako substytuty lub analogi mięsne) odnoszą się przede wszystkim do produktów bezmięsnych, które próbują niejako naśladować tradycyjne mięso pod względem smaku,...
-
Polski akcent w odbudowie duńskich ferm norek
(Pozostałe zwierzęta hodowlane)
2023-02-15 08:05:28
Dwa lata temu wszystkie duńskie fermy norek zostały zamknięte – na polecenie rządu.Skutkiem tej decyzji było zagazowanie wszystkich zwierząt (około 15 milionów zwierząt) ze względu na odkrycie...
-
Dla dobra zwierząt nie hałasuj
(Pozostałe wieści rolnicze)
2023-02-09 10:30:34
Poza fermą, na której chowane są zwierzęta produkcyjne, niezwykle ważnym etapem cyklu produkcyjnego jest transport i miejsce odpoczynku zwierząt przed ubojem. Hale przedubojowe pełnią kilka ról,...
-
Czy wszystkie programy poprawiają poziom dobrostanu królików?
(Pozostałe zwierzęta hodowlane)
2018-05-27 07:00:00
W ostatnich kilkunastu latach można zaobserwować rozwój zainteresowania tematyką dobrostanu zwierząt. Ogromne znaczenie dla podjęcia tej tematyki był raport opracowany przez komisję Brambella w 1965...
-
Hodowla zwierząt futerkowych – ważna gałąź przemysłu rolnego
(Pozostałe zwierzęta hodowlane)
2018-04-29 07:44:09
Fermowa hodowla zwierząt futerkowych liczy ok. 100-120 lat (zależnie od źródła). Pierwsze hodowle zwierząt futerkowych powstały w Ameryce Północnej i Kanadzie. W Europie pierwsze fermy (lisów)...
-
Rasy średnie królików, produkcja mięsa
(Pozostałe zwierzęta hodowlane)
2018-04-16 08:30:57
Mięso królika z roku na rok zyskuje coraz większą liczbę zwolenników. W zależności od kierunku użytkowania, wszystkie rasy królików możemy podzielić na: mięsne, mięsno-futerkowe, futerkowe i...
-
Wady mięsa wieprzowego
(Mięso)
2018-03-26 10:35:01
Mięso wieprzowe, jest jednym z najchętniej spożywanych mięs w Polsce, w ostatnich latach poprawie uległa mięsność żywca dostarczanego do rzeźni, w związku z czym istnieje konieczność podjęcia...
-
Wpływ przechowywania chłodniczego na jakość mięsa wieprzowego
(Mięso)
2018-02-27 09:10:30
Jakość mięsa dotyczy szeregu cech chemicznych i fizykochemicznych surowca, obejmuje aspekty bezpieczeństwa, przydatność kulinarną i technologiczną oraz cechy sensoryczne. Pęd życia wymusza od...
-
Rozwój hodowli królików w Polsce
(Pozostałe zwierzęta hodowlane)
2018-02-19 09:11:54
W Polsce z roku na rok można zauważyć wzrost zainteresowania mięsem króliczym. Współczesny konsument zwraca uwagę na to, co je, ceni wysoką wartość odżywczą mięsa i jego jakość. W Polsce nie ma...
-
Wpływ przechowywania mięsa króliczego na jego jakość
(Mięso)
2018-02-01 07:39:58
Jak zachować jakość mięsa króliczego na dłużej? Metody przechowywania. Współczesny konsument preferuje mięso świeże, bogate w wartości odżywcze oraz łatwe do przygotowania podczas obróbki...
-
Jak utrzymać wysoki poziom spożycia wieprzowiny w Polsce i na co zwraca uwagę przy zakupie konsument?
(Mięso)
2018-01-27 18:06:29
Czym kieruje się współczesny konsument wybierając dany surowiec mięsny ? Odpowiedź na to pytanie stanowi klucz do zwiększenia podaży mięsa wieprzowego na rynku polskim. Mięso wieprzowe konkuruje na rynku z...
-
Wartość odżywcza wieprzowiny. Zjadamy jej w Polsce średnio 41 kg na osobę
(Mięso)
2018-01-19 08:32:00
Na przestrzeni ostatnich 15 lat spożycie mięsa w Polsce wzrosło o około 9 proc., obecnie szacuje się iż roczna konsumpcja wynosi 73,9 kg na osobę. Największą dynamikę wzrostu odnotowało mięso drobiowe.
-
Dodatki w żywieniu królików – pasze znane oraz przyszłościowe
(Pozostałe zwierzęta hodowlane)
2017-12-24 09:15:20
Restrykcyjna zmiana pasz w żywieniu królików jest ryzykowna, ponieważ zwierzęta te mają bardzo wrażliwy przewód pokarmowy. W hodowli królików, poszukuje się pasz, dzięki którym uzyska się pożądany efekt,...
-
Klasyfikacja tusz wieprzowych – System EUROP
(Mięso)
2017-12-03 11:14:04
W latach sześćdziesiątych tusza wieprzowa charakteryzowała się dużym otłuszczeniem i niska mięsnością. Głównym kryterium oceny w tamtym okresie była masa ciała zwierząt. Pewien przełom nastąpił w...
-
Wartości odżywcze mięsa króliczego
(Pozostałe zwierzęta hodowlane)
2017-11-15 08:09:08
W ostatnich latach zauważono znaczny wzrost zainteresowania tematyką prozdrowotną. Nieodpowiedni tryb życia i zła dieta w dużej mierze przyczyniają się do występowania chorób cywilizacyjnych...
-
Przyszłość dla hodowli królików w Polsce i na świecie – linie hybrydowe
(Pozostałe zwierzęta hodowlane)
2017-11-04 10:03:00
Hodowla królików budzi coraz większe zainteresowanie. Potentatem w tej dziedzinie jest Azja, w Chinach produkuje się około 40% całkowitej światowej produkcji króliczego mięsa. Europa jest drugim co...