Według danych Komisji Europejskiej, w lutym br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 120,5 EUR/100 kg i wobec stycznia nie zmieniła się.
W dniu 17 marca br. w Ardenach, we Francji znaleziono krowę rasy salers, która prawdopodobnie była chora na tzw. chorobę szalonych krów (BSE). Badania przeprowadzone przez krajowe laboratorium francuskiej agencji ds. zdrowia i bezpieczeństwa (ANSES) potwierdziło obecność BSE.
Poświąteczne wiadomości zza naszej zachodniej granicy nie są optymistyczne. Ceny świń, choć były niskie już w ubiegłym tygodniu, dziś znowu zostały obniżone. Stawka spadła poniżej granicy 1,30 EUR/kg, co kolejny już raz w tym roku sprawi, że niezbyt optymistyczne nastroje hodowców w naszym kraju jeszcze się pogorszą.
Dzisiaj, do uzgodnień społecznych i międzyresortowych, zostanie przesłany projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wartości klimatycznego bilansu wodnego dla poszczególnych gatunków roślin uprawnych i gleb, który zastąpi przepisy obowiązujące w tym zakresie od 2007 roku.
Po świętach ceny drobiu wzrosły. Średnie stawki są dziś wyższe od ubiegłotygodniowych o 3 grosze w przypadku żywca oraz o 11 groszy w przypadku mięsa. W ubiegłym roku na koniec marca ceny były niższe niż dziś, ale należy pamiętać, że był to tydzień przedświąteczny, więc chłodnie były już wypełnione mięsem, a ubojnie zrealizowały wcześniej większość zamówień, więc popyt na drób był w trendzie spadkowym.
Nawożenie, a w szczególności nawożenie azotowe stanowi największy koszt w uprawie roślin. Sposobem na oszczędność jest zastosowanie roztworu saletrzano-mocznikowego zwanego popularnie RSM. Jest to płynny nawóz azotowy, którego jednostkowy koszt N jest obecnie najtańszy na rynku.
Jutro (31-marca) USDA opublikuje swoje najnowsze prognozy areału zasiewów amerykańskich upraw kukurydzy, soi i pszenicy. Będą to bardzo ważne dane, na bazie których tworzone będą prognozy tegorocznych zbiorów w USA. Z uwagi na ryzyko gwałtownych zmian notowań, inwestorzy finansowi redukują znaczną część swoich krótkich pozycji w zbożach. W Chicago, proces zamykania krótkich pozycji w pszenicy i kukurydzy (odkupowanie kontraktów) przez kapitał spekulacyjny, zaczął się jeszcze przed przerwą świąteczną i kontynuowany jest także od początku tego tygodnia.
Według „Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” z marca br., w 2016 r. produkcja brutto wieprzowiny w UE obniży się wobec 2015 r. o 0,3% do 23,3 mln ton, a w 2017 r. minimalnie wzrośnie – o 0,7% do 23,5 mln ton.
Według spisu pogłowia trzody chlewnej z grudnia 2015 r., stado reprodukcyjne zmniejszyło się w ciągu roku o 2%. Trzy czwarte tego spadku miało miejsce w nowych państwach członkowskich UE-13 (-7%). Pogłowie loch zarodowych obniżyło się najbardziej w Polsce, Niemczech, Holandii i Francji (łącznie o 300 tys. szt.). W Hiszpanii natomiast liczebność tej grupy zwierząt wzrosła o ponad 100 tys. szt.
W styczniu br. wartość towarów rolno-spożywczych wyeksportowanych z krajów UE wyniosła 9,3 mld EUR, tj. była nieznacznie tylko wyższa niż przed rokiem.
W poprzednim się tygodniu KE wydała licencje na wywóz 1,055 mln ton pszenicy miękkiej, co oznacza drugi z rzędu tygodniowy wynik w sprzedaży zagranicznej tego gatunku od początku bieżącego sezonu handlowego. W ubiegłym tygodniu notowania zbóż w kontraktach terminowych na giełdzie Euronext nieznacznie wzrosły. Kukurydza w kontrakcie czerwcowym podrożała przez tydzień o 0,3% do 154 EUR/tonę, a pszenica w kontrakcie majowym o 1% do 155 EUR/tonę. Wspierająco na ceny pszenicy mógł wpłynąć wyjątkowo wysoki eksport pszenicy z UE.
Z poświątecznych cenników wystawionych przez firmy z branży mięsnej w dniu 29 marca 2016 na portalu CenyRolnicze.pl wynika, że na początku tego tygodnia mamy do czynienia ze stabilizacją cen zarówno młodego jak i starego bydła w wadze żywej oraz niewielkich obniżek byków oraz jałówek na wbc.
Obserwujemy dzisiaj niewielką tendencję spadkową w cennikach, wspieraną szczególnie przez przedsiębiorstwa z zachodniej Polski. Im dalej na wschód, tym sytuacja cenowa wydaje się bardziej stabilna. Tak naprawdę jeszcze nikt nic nie wie, dopiero około środy - czwartku handel powinien otrząsnąć się ze świątecznego zastoju.
W ubiegłym tygodniu notowania zbóż w kontraktach terminowych na giełdzie Euronext nieznacznie wzrosły. Kukurydza w kontrakcie czerwcowym podrożała przez tydzień o 0,3% do 154 EUR/tonę, a pszenica w kontrakcie majowym o 1% do 155 EUR/tonę. Wspierająco na ceny pszenicy mógł wpłynąć wyjątkowo wysoki eksport pszenicy z UE. W kończącym się tygodniu KE wydała licencje na wywóz 1,055 mln ton pszenicy miękkiej, co oznacza drugi z rzędu tygodniowy wynik w sprzedaży zagranicznej tego gatunku od początku bieżącego sezonu handlowego.
Najbliższa seria pszenicy w Chicago (SRW) zyskała na wartości 1,7%. Bardzo stabilnie zachowywały się na początku tygodnia notowania kukurydzy i soi, ale śruta sojowa straciła na wartości ponad 1%. Ceny amerykańskiej pszenicy wzrosły pod wpływem suchej pogody na południu USA. Fundusze hedgingowe nadal odkupują część swoich krótkich pozycji, przed bardzo ważnym raportem, który będzie publikowany 31 marca. USDA opublikuje tego dnia prognozy areału zasiewów kukurydzy, soi i pszenicy, oparte na deklaracjach farmerów.
Aleksander Dargiewicz z KZP-PTCH zwraca uwagę na decyzje władz samorządowych w różnych częściach Polski prowadzące do ograniczenia produkcji rolnej, zwłaszcza zwierzęcej na terenach wiejskich. Decyzje są często spowodowane protestami mieszkańców, którzy przeprowadzili się z miasta na wieś i nie chcą mieć w swoim sąsiedztwie ferm drobiu, trzody chlewnej i innych zwierząt. Czy tak ma wyglądać polska wieś w przyszłości? Skąd w takim razie "mieszczuchy" wezmą mięso na obiad?
Rolnicy, którzy czekają na wypłatę płatności bezpośrednich za 2015 rok mogą starać się o przyznanie nieoprocentowanego kredytu na sfinansowanie kosztów prowadzenia produkcji, np. zakup nawozów, środków ochrony roślin lub paliwa.
Co oznacza długi kod na skorupce jajka? Ile tłuszczu mlecznego musi zawierać masło? Przed zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, wybierając produkty spożywcze.
Zawirowanie cenowe, jakie wytworzyło się w ubiegłym tygodniu i na początku bieżącego tygodnia stopniowo zanika. Surowiec jest dostępny w wystarczającej ilości na świąteczne potrzeby ubojni, a rynek jest zrównoważony. Handel działa prężnie. Krążą informacje, że po świętach cena żywca stanieje, dlatego producenci chcą więcej żywca wypchnąć jeszcze przed świętami.