Zaraza wywołana przez grzyb Magnaporthe oryzae jest prawdziwą plagą w rolnictwie. Oprócz destrukcji upraw ryżu – podstawowego pożywienia dla 60% światowej populacji – zaczął atakować pszenicę w latach 80. XX wieku i stwarzał poważne ryzyko pojawienia się w Europie.
W tym kontekście badacze z INRAE, CIRAD i Université de Montpellier wraz z naukowcami z Chin i Filipin przeanalizowali mechanizmy molekularne stojące za naturalną odpornością ryżu na zarazę. Zidentyfikowali Ptr, nowy typ genu odporności na choroby u roślin. Obecność tego genu Ptr sprawia, że ryż jest odporny na szczepy M. oryzae, które wydzielają czynnik zjadliwości AVR-Pita, białko, które w przypadku braku tego genu pomaga patogennemu grzybowi zaatakować roślinę. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie Nature Plants.
Większość genów odporności w roślinach koduje receptory antenopodobne (białka), które rozpoznają sygnały chemiczne emitowane przez patogeny. Jednakże Ptr koduje nowy typ białka, o którym wcześniej nie wiedziano, że jest aktywny w układach odpornościowych roślin. Naukowcy nie rozumieją jeszcze, jak działa to białko. Nieoczekiwanie badanie to unieważnia wcześniejsze badania referencyjne opublikowane w 2000 r., które donosiły, że za wykrycie AVR-Pita odpowiedzialny był inny gen nazwany Pi-ta i kodujący konwencjonalny typ receptora immunologicznego.
Praca ta toruje drogę do badania nowych mechanizmów odporności roślin opartych na białku Ptr i innych nowych składnikach, w celu lepszego poznania naturalnej odporności na choroby i skuteczniejszego wykorzystania jej w ochronie roślin.
Źródło: Ukr Agro Consult