zm skiba

kojs

CenyRolnicze
18 września 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8358 EUR EUR - 4.2691 GBP GBP - 5.0657 DKK DKK - 0.5721
Archiwum


18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 218,50 (-0,34%), kukurydza LIS24: 202,00 (-0,25%), rzepak LIS24: 465,75 (+0,59%)

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 5000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.7 kg, małopolskie, wadowicki, 34-114, tel.: 608 693 768

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

12.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mięsny, 400 kg, zachodniopomorskie, gryficki, 72-300, tel.: 733 130 156

13.09.2024 SPRZEDAM 50 TUCZNIKÓW, 120 kg, 57%, kujawsko-pomorskie, inowrocławski, 88-160, tel.: 517 079 795

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Rolnicy za rzadko odpoczywają. Dlaczego warto wziąć urlop?

Martyna Frątczak

Praca rolnika jest niezwykle wymagająca i czasochłonna. Od wczesnych godzin porannych po późne wieczory, rolnicy zajmują się swoimi gospodarstwami, często bez przerw i odpoczynku. Jak pokazuje badanie przeprowadzone wśród szkockich rolników, mimo świadomości znaczenia odpoczynku, wielu z nich rzadko znajduje czas na oderwanie się od obowiązków. Problem ten nie jest jednak tylko lokalny – dotyczy rolników na całym świecie.

Odpoczynek: luksus czy konieczność?

Badanie przeprowadzone niedawno podczas szkockich targów rolniczych ujawniło, że 43% rolników bierze jedynie od 2 do 5 dni wolnych w ciągu całego roku. To niewielka liczba, biorąc pod uwagę, jak bardzo fizycznie i psychicznie wyczerpująca może być ich praca. Kluczowym czynnikiem powstrzymującym rolników przed wzięciem dłuższego urlopu jest lęk przed zostawieniem gospodarstwa w cudzych rękach.

Aż 41% respondentów wskazało, że obawiają się o stan farmy podczas swojej nieobecności. Co więcej, mniej niż połowa badanych (47%) ma zaufanie do osób zastępujących ich podczas nieobecności. Wielu z nich wskazało, że nie mają w otoczeniu pracowników, którzy mogliby w pełni przejąć opiekę nad zwierzętami i gospodarstwem.

Badanie pokazało jednak, że rolnicy są świadomi tego problemu. Większość z nich zdaje sobie sprawę z tego, że odpoczynek może przynieść wiele korzyści. Aż 93% badanych zgodziło się, że przerwy od pracy mogą poprawić ich samopoczucie oraz produktywność. Co więcej, 37% uczestników badania zadeklarowało, że w ciągu ostatniego roku udało im się wziąć przynajmniej tygodniowy urlop.

Odpoczynek a korzyści dla zdrowia

Rolnicy, podobnie jak inne osoby pracujące w fizycznie wymagających zawodach, są narażeni na różnego rodzaju dolegliwości zdrowotne, takie jak bóle pleców czy przewlekłe zmęczenie. Problemem może być również przeciążenie psychiczne.

Stres związany z nieustanną odpowiedzialnością za gospodarstwo może prowadzić do wypalenia zawodowego oraz problemów z koncentracją i podejmowaniem decyzji. Eksperci podkreślają, że przerwy od pracy mogą znacząco wpłynąć na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego. Już nawet kilka dni urlopu, najlepiej w innym otoczeniu, może znacznie obniżyć poziom stresu i pomóc zregenerować siły.

Poza tym, odpoczynek to nie tylko szansa na regenerację sił fizycznych, ale również na zadbanie o relacje rodzinne oraz spojrzenie na biznes z nowej perspektywy. Jak wskazują pomysłodawcy badania przeprowadzonego w Szkocji, przerwa od codziennych obowiązków daje rolnikom możliwość "odświeżenia" umysłu, co może przełożyć się na lepsze decyzje biznesowe i zwiększoną efektywność po powrocie do pracy.

Urlop to wyzwanie logistyczne

Jednym z głównych powodów, dla których rolnicy tak rzadko biorą wolne, jest presja związana z ciągłym nadzorem nad gospodarstwem. Niezależnie od pory roku każdego dnia mają do wykonania dziesiątki obowiązków. W przeciwieństwie do wielu innych zawodów, rolnictwo nie daje możliwości "zamknięcia biura" na kilka dni.

Co więcej, wielu rolników prowadzi swoje gospodarstwa samodzielnie lub z pomocą zaledwie kilku osób. Brak kogoś, kto mógłby zastąpić ich w pracy, sprawia, że każda nieobecność staje się wyzwaniem logistycznym. Konieczność znalezienia kogoś, kto przejmie codzienne obowiązki, często wydaje się zbyt trudna do zorganizowania.

emerytura rolnik siedzi kapelusz pixabay cenyrolnicze plOdpoczynek kluczowy dla satysfakcji z pracy

Znaczenie odpoczynku w wymagającej pracy rolników podkreślają również inne badania. W niedawno opublikowanej analizie, w której wykorzystano dane zebrane z ponad tysiąca gospodarstw rolnych z dziewięciu krajów Unii Europejskiej, sprawdzono, jakie czynniki wpływają na samopoczucie i satysfakcję zawodową rolników.

Wyniki wskazują, że jednym z kluczowych czynników wpływających na zadowolenie rolników z ich pracy jest liczba dni wolnych od pracy wzięta w ciągu roku. Rolnicy, którzy mają więcej wolnych dni i urlopów, wykazują wyższy poziom satysfakcji z pracy. Z drugiej strony, dłuższy czas pracy w tygodniu sprawia, że rolnicy mają problem z zachowaniem równowagi między pracą a życiem prywatnym, co negatywnie odbija się na ich samopoczuciu.

Poza odpoczynkiem, na poziom satysfakcji z pracy wpływają również dochody gospodarstwa, co nie jest może zbyt odkrywcze. Badanie pokazało ponadto, że na zadowolenie rolników z pracy i życia ogółem w dużym stopniu wpływa zaangażowanie w lokalne społeczności. Rolnicy, którzy częściej uczestniczą w różnych lokalnych wydarzeniach i inicjatywach mają więcej satysfakcji z wykonywanego zawodu.

Na marginesie warto wspomnieć inny ciekawy wniosek z badania. Wykazano w nim, że kontakt z doradcami rolniczymi i korzystanie ze źródeł informacji o europejskiej Wspólnej Polityce Rolnej miały negatywny wpływ na zadowolenie z pracy rolników. Może to jednak po prostu sugerować, że po porady częściej sięgają właśnie ci rolnicy, którzy są mniej zadowoleni ze swojej pracy.

 

Cytowane badania:

Herrera Sabillon, Beatriz, Maria Gerster‐Bentaya, and Andrea Knierim. "Measuring farmers' well‐being: Influence of farm‐level factors on satisfaction with work and quality of life." Journal of Agricultural Economics 73.2 (2022): 452-471.

rsabi.org.uk

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu