kps

skiba

CenyRolnicze
16 września 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8438 EUR EUR - 4.2753 GBP GBP - 5.0694 DKK DKK - 0.5729
Archiwum


16.09.2024 13:27 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,15-8,80 zł/kg, średnia: 8,44 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

16.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 221,00 (-1,78%), kukurydza LIS24: 202,75 (-1,34%), rzepak LIS24: 457,00 (+0,11%)

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 5000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.7 kg, małopolskie, wadowicki, 34-114, tel.: 608 693 768

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

12.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mięsny, 400 kg, zachodniopomorskie, gryficki, 72-300, tel.: 733 130 156

13.09.2024 SPRZEDAM 50 TUCZNIKÓW, 120 kg, 57%, kujawsko-pomorskie, inowrocławski, 88-160, tel.: 517 079 795

11.09.2024 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, ostrowski, 63-460, tel.: 665 554 355

10.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, lubelskie, hrubieszowski, 22-530, tel.: 784 074 029

Dodaj komunikat

modele rolnicze

modele rolnicze

Ekologiczne fermy uratują nas przed superbakteriami?

Martyna Frątczak

W ostatnich latach coraz większą popularność zdobywają gospodarstwa ekologiczne, na których unika się stosowania antybiotyków. Czy jednak ekologiczna hodowla zwierząt faktycznie zmniejsza potrzebę stosowania antybiotyków i czy może przyczynić się do ograniczenia rozprzestrzeniania się opornych bakterii?

W jednym z ostatnich badań naukowcy postanowili odpowiedzieć na to pytanie. Przeanalizowali opublikowane w literaturze dane z gospodarstw ekologicznych i konwencjonalnych - z aż 22 państw. W efekcie dostarczyli nowych, cennych wniosków na temat skuteczności rolnictwa ekologicznego w zakresie redukcji oporności na antybiotyki.

Antybiotyki od dziesięcioleci stanowią ważny element hodowli zwierząt. Jednak nadmierne i niekontrolowane stosowanie tych leków sprawiło, że bakterie coraz częściej są na nie oporne. Grozi to występowaniem trudnych, lub wręcz niemożliwych do wyleczenia zakażeń u ludzi i zwierząt gospodarskich. Więcej na ten temat można znaleźć tutaj: Antybiotyki – medyczny cud, który stał się śmiertelnym zagrożeniem.

Czym wyróżnia się rolnictwo ekologiczne?

Rolnictwo ekologiczne, nazywane też organicznym, przestrzega ścisłych regulacji dotyczących m.in. stosowania antybiotyków i innego rodzaju leków u zwierząt. W odróżnieniu od gospodarstw konwencjonalnych, w których antybiotyki nierzadko są stosowane profilaktycznie, w ekologicznych fermach ich użycie jest znacznie ograniczone.

Regulacje dotyczące rolnictwa ekologicznego różnią się jednak między państwami. W Stanach Zjednoczonych stosowanie antybiotyków w hodowli ekologicznej jest całkowicie zakazane (co teoretycznie powinno znacząco ograniczać ryzyko powstawania opornych bakterii). W Unii Europejskiej natomiast stosowanie antybiotyków jest dozwolone wyłącznie w przypadkach uzasadnionych medycznie, gdy nie można ich zastąpić innego rodzaju środkiem leczniczym. Co więcej, jeżeli zwierzę zostało poddane leczeniu antybiotykami, czas oczekiwania przed wprowadzeniem pochodzących od niego produktów (np. mleka lub mięsa) do obrotu jest dłuższy niż w gospodarstwach konwencjonalnych.

Są tutaj również dodatkowe ograniczenia – przykładowo w ekologicznych hodowlach bydła mlecznego dopuszcza się stosowanie maksymalnie trzech terapii antybiotykowych na jedną krowę rocznie. Jeśli ten limit zostanie przekroczony, mleko takiej krowy nie może zostać sprzedane jako pochodzące z gospodarstwa ekologicznego. W krajach takich jak Dania, Norwegia, czy Wielka Brytania wprowadzono jeszcze bardziej rygorystyczne przepisy dotyczące stosowania antybiotyków.

Poza granicami USA i Europy regulacje dotyczące rolnictwa ekologicznego nie są już tak jasne. W Kanadzie na przykład nie ma regulacji obowiązujących na terenie całego państwa. Przepisy mogą różnić się między prowincjami, a nawet w  obrębie jednej prowincji. Zależy to od regionu, w którym dane produkty są dystrybuowane i sprzedawane.

naukowiec pexels portal cenyrolnicze plBakterie z ferm ekologicznych

Badanie przeprowadzone przez międzynarodowy zespół naukowców miało na celu porównanie informacji o występowaniu opornych na antybiotyki bakterii w gospodarstwach ekologicznych i konwencjonalnych. Pod uwagę wzięto fermy trzody chlewnej, bydła oraz drobiu. Z założenia tam, gdzie stosuje się większe ilości antybiotyków, powinno się też wykrywać większe ilości bakterii na nie opornych.

Ogólnie rzecz biorąc, częstość występowania u bakterii oporności na antybiotyki była wyższa w gospodarstwach konwencjonalnych (28%) w porównaniu z gospodarstwami ekologicznymi (18%) Wzrost oporności obserwowano jednak w obu typach gospodarstw w okresie od 2001 do 2020 roku – w gospodarstwach ekologicznych wzrósł z 10% do 24%, a w konwencjonalnych z 18% do 37%.

Wyniki wyglądały nieco inaczej w zależności od typu hodowanych zwierząt. Przykładowo, w przypadku bydła częstość występowania opornych bakterii wynosiła 14,5% na fermach konwencjonalnych i 9% na ekologicznych, podczas gdy dla trzody chlewnej wartości te wynosiły odpowiednio 24,5% i 15%.

Jednak w przypadku kurczaków częstość występowania oporności bakterii była stosunkowo podobna w gospodarstwach ekologicznych i konwencjonalnych, zwłaszcza na fermach z USA. Stany Zjednoczone wydają się mieć nadal spory problem z nadużywaniem antybiotyków. W USA oporność bakterii pobranych ze środowiska z gospodarstw konwencjonalnych sięgała 64%, podczas gdy w ekologicznych wynosiła 35%.

Mimo, że zaobserwowano tutaj różnicę, poziom oporności na fermach ekologicznych nadal był niezwykle wysoki. Dla porównania, w krajach o niskim zużyciu antybiotyków, takich jak Szwecja i Nowa Zelandia, poziom oporności u bakterii był niski zarówno na fermach ekologicznych, jak i konwencjonalnych – wynosił około 5%.

Potrzeba międzynarodowych przepisów

Dane zebrane z państw azjatyckich przyniosły bardzo niepokojące wyniki. Bakterie oporne na antybiotyki były tam tak samo częste na fermach ekologicznych, jak i konwencjonalnych. Przykładowo, oporność bakterii E. coli wynosiła aż 98% na obu typach ferm. Bakterie nie znają granic, dlatego wysokie standardy dotyczące produkcji zwierzęcej w Europie nie uchronią nas przed konsekwencjami nadużywania leków w USA czy Azji.

Przegląd literatury z 22 krajów jasno pokazuje, że fermy ekologiczne mają potencjał do ograniczenia rozwoju opornych bakterii, chociaż skuteczność ich metod zależy od wielu czynników. Aby ograniczenie antybiotyków zostało przeprowadzone na szerszą skalę, konieczne są globalne, ujednolicone standardy i regulacje dotyczące stosowania antybiotyków w leczeniu zwierząt. Mogłoby to pomóc w lepszym monitorowaniu problemu oporności bakterii i zapewnieniu bardziej skutecznych strategii jej redukcji.

 

Na podstawie:

Ager, Eldon O., et al. "Global trends in antimicrobial resistance on organic and conventional farms." Scientific Reports 13.1 (2023): 22608.

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu