Dziś mięso drobiowe jest niemal złotówkę tańsze niż rok temu. Przez weekend ceny drobiu spadły na łeb na szyję. Taniego już brojlera przeceniono o kolejne 17 groszy, mięso natomiast o 27 groszy. Tak dużych obniżek tygodniowych nie było od wielu tygodni. Niestety ubojnie nie informują z czego wynika taki obrót sprawy. Można jedynie przypuszczać, że dotychczasowe upały oraz wysokie temperatury prognozowane nawet na najbliższych kilkanaście dni, nie sprzyjają hodowli. W środę okaże się, czy trend zostanie utrzymany, czy jednak rynek choć trochę się uspokoi.
Skup kurczak brojler: 3,40 – 3,70 zł/kg (średnia: 3,56 zł/kg), na podstawie informacji z 12 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od piątku (07.08.2015 r.) cena mmaksymalna została obniżona o kolejne - 0,25 zł/kg, co wplynęło na spadek średniej aż o - 0,17 zł/kg. Cena minimalna nie zmieniła się. Dokładnie tydzień temu (w poniedziałek 03.08.2015 r.) ceny żywca drobiowego osiągały poziom 3,65-4,10 zł/kg (średnio 3,93 zł/kg), a więc były wyższe średnio o 37 groszy, 14 dni temu (w piątek 24.07.2015 r.) ceny także były wyższe - średnio o 35 groszy i wynosiły 3,65-4,05 zł/kg (średnio 3,91 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 5,00 – 5,70 zł/kg (średnia 5,30 zł/kg, na podstawie informacji z 17 ubojni na terenie całego kraju). Przez ostatnie dwa dni cenę minimalną pozostawiono na tym samym poziomie, maksymalną obniżono o - 0,30 zł/kg, średnia cena spadła natomiast aż o - 0,27 zł/kg. Wciągu tygodnia ceny mięsa drobiowego spadły o - 0,64 zł/kg, w ciągu dwóch tygodni o - 0,58 zł/kg.
W analogicznym okresie w ubiegłym roku, a więc w 33. tygodniu (w poniedziałek, 11 sierpnia 2014 roku), żywiec osiągał poziom nawet 4,30 zł, a średnia cena tuszki przekroczyła o 20 groszy granicę 6,00 zł. Wg danych portalu CenyRolnicze.pl, brojlera wyceniano na 3,90-4,30 zł/kg (4,14 zł/kg), tuszkę skupy wyceniały na poziomie 6,00-6,40 zł/kg (średnio 6,20 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury