Przez weekend ceny drobiu spadły o kolejnych kilka groszy. Ubojnie podniosły nawet minimalną cenę żywca do 3,30 zł/kg, jednak nie miało to wpływu na średnią. I w przypadku brojlerów, i w przypadku mięsa średnie spadły o 4-5 groszy.
Skup kurczak brojler: 3,30 – 3,55 zł/kg (średnia: 3,41 zł/kg), na podstawie informacji z 22 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od piątku (23.10.2015 r.) cena minimalna wzrosła o + 0,10 zł/kg, maksymalna została obniżona o - 0,05 zł/kg, średnia spadła o kolejne - 0,04 zł/kg. Tydzień temu (19.10.2015 r.) żywiec kosztował nieco więcej niż dziś. Ubojnie w całej Polsce podały portalowi CenyRolnicze.pl stawki w przedziale 3,30 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,50 zł/kg). Natomiast dwa tygodnie temu (12.10.2015 r.) ceny brojlerów wynosiły 3,40 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,53 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,80 – 5,40 zł/kg (średnia 5,05 zł/kg), na podstawie informacji z 23 ubojni na terenie całego kraju. Przez weekend ceny minimalna i maksymalna nie zmieniły się, jednak średnia spadła o - 0,03 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało średnio 5,20 zł/kg, zaś dwa tygodnie temu 5,25 zł/kg.
W ostatnim tygodniu września (w poniedziałek, 28.09.2015 r.) ceny żywca i mięsa były średnio o kilka gorszy niższe. Brojlery kosztowały w czwarty poniedziałek września 2015 r. 3,30 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,39 zł/kg), natomiast mięso: 4,80 – 5,40 zł/kg (średnia 5,03 zł/kg).
W analogicznym okresie w ubiegłym roku, a więc w drugiej połowie października (w poniedziałek, 27.10.2014 roku) ceny drobiu także były obniżane. Żywiec osiągał wówczas poziom maksymalnie 3,60 zł/kg, a mięso 5,30 zł/kg, średnie stawki były jednak niższe nawet o kilkanaście groszy od dzisiejszych. Wg danych portalu CenyRolnicze.pl, brojlera wyceniano na 3,20 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,38 zł/kg, tuszkę firmy wyceniały na poziomie 4,70 – 5,30 zł/kg (średnia 4,92 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury