Od początku tygodnia ubojnie nie wprowadziły większych zmian w cennikach. Wprawdzie, obserwując ceny mięsa, widać próby zmian, jednak mimo obniżenia cen minimalnych i maksymalnych przez niektóre firmy, średnia wzrosła o symboliczny grosz. Żywiec utrzymuje się na poziomie z poniedziałku.
Skup kurczak brojler: 3,30 – 3,55 zł/kg (średnia: 3,42 zł/kg), na podstawie informacji z 19 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od poniedziałku (26.10.2015 r.) ceny minimalna i maksymalna nie zostały zmienione, średnia wzrosła natomiast o + 0,01 zł/kg. Tydzień temu (21.10.2015 r.) żywiec kosztował zaledwie 5 groszy więcej niż dziś. Ubojnie w całej Polsce podały portalowi CenyRolnicze.pl stawki w przedziale 3,30 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,47 zł/kg). Natomiast dwa tygodnie temu (14.10.2015 r.) ceny brojlerów wynosiły 3,40 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,54 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,70 – 5,30 zł/kg (średnia 5,06 zł/kg), na podstawie informacji z 20 ubojni na terenie całego kraju. Przez ostatnie dwa dni zarówno cena minimalna jak i maksymalna spadły o - 0,10 zł/kg, jednak średnia wzrosła o + 0,01 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało średnio 5,15 zł/kg, zaś dwa tygodnie temu 5,25 zł/kg.
W ostatnim dniu września (w środę, 30.09.2015 r.) ceny żywca i mięsa były średnio o kilka gorszy niższe. Brojlery kosztowały w czwartą środę września 2015 r. 3,20 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,39 zł/kg), natomiast mięso: 4,80 – 5,40 zł/kg (średnia 5,03 zł/kg).
W analogicznym okresie w ubiegłym roku, a więc w drugiej połowie października (w poniedziałek, 27.10.2014 roku) ceny drobiu także były obniżane. Żywiec osiągał wówczas poziom maksymalnie 3,60 zł/kg, a mięso 5,35 zł/kg, średnie stawki były jednak niższe. Wg danych portalu CenyRolnicze.pl, brojlera wyceniano na 3,30 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,38 zł/kg), tuszkę firmy wyceniały na poziomie 4,70 – 5,35 zł/kg (średnia 4,93 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury