Poniedziałkowe informacje z ubojni nie przyniosły żadnych rewelacji. Niskie ceny są utrzymywane. Wprawdzie minimalna cena żywca wzrosła o 10 groszy jednak średnie stawki nie zmieniły się. Takie ceny na cztery tygodnie przed świętami są wręcz niewiarygodne. Wystarczy wspomnieć, jak sytuacja wyglądała w grudniu 2014, kiedy odpowiednio mięso i brojlery kosztowały średnio ponad 5,00 i 3,50 zł/kg.
Skup kurczak brojler: 2,90 – 3,30 zł/kg (średnia: 3,08 zł/kg), na podstawie informacji z 21 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od piątku (27.11.2015 r.) cena minimalna wzrosła o + 0,10 zł/kg, maksymalna została utrzymana, średnia nie zmieniła się. Tydzień temu (23.11.2015 r.) żywiec kosztował średnio 7 groszy więcej niż dziś. Ubojnie w całej Polsce podały portalowi CenyRolnicze.pl stawki w przedziale 3,00 – 3,30 zł/kg (średnia: 3,15 zł/kg). Natomiast dwa tygodnie temu (16.11.2015 r.) ceny brojlerów wynosiły 3,05 – 3,45 zł/kg (średnia: 3,28 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,30 – 5,00 zł/kg (średnia 4,64 zł/kg), na podstawie informacji z 21 ubojni na terenie całego kraju. Od piątku cena minimalna spadła o - 0,10 zł/kg, maksymalna została utrzymana, średnia wzrosła o + 0,01 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało średnio 4,74 zł/kg, zaś dwa tygodnie temu 4,87 zł/kg.
W ubiegłym roku w tym samym okresie, a więc w 49. tygodniu ceny drobiu, wg danych uzyskanych przez portal CenyRolnicze.pl, wyglądały następująco (dane z 01.12.2014 r.):
brojler 3,30 – 3,65 zł/kg (średnia: 3,53 zł/kg),
tuszka 4,90 – 5,40 zł/kg (średnia 5,11 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury