Choć dzisiejsze stawki wydają się już absurdalnie niskie, na poniedziałek zapowiadane są kolejne przeceny. Rynek drobiu jest teraz, szczególnie dla producentów, okrutny. Cena poniżej 3 złotych za żywiec oraz mięso tańsze niż 5 złotych to nie jest sytuacja, kiedy można mówić o jakiejkolwiek stabilizacji. Jako powód podawana jest oczywiście nadpodaż kurczaków. Producenci z kolei tłumaczą, że wszystkiemu winne jest mięso sprowadzane z zachodu - dyskusyjnej jakości w "śmiesznej" cenie. Poczekajmy więc na poniedziałek. Zobaczymy, czy kolejne obniżki rzeczywiście będą miały miejsce.
Skup kurczak brojler: 2,70 – 3,30 zł/kg (średnia: 2,98 zł/kg), na podstawie informacji z 19 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od środy (02.12.2015 r.) ceny minimalna została obniżona o - 0,20 zł/kg, maksymalna została utrzymana, średnia spadła o kolejne - 0,06 zł/kg. Tydzień temu (27.11.2015 r.) żywiec kosztował średnio 10 groszy więcej niż dziś. Ubojnie w całej Polsce podały portalowi CenyRolnicze.pl stawki w przedziale 2,80 – 3,30 zł/kg (średnia: 3,08 zł/kg). Natomiast dwa tygodnie temu (20.11.2015 r.) ceny brojlerów wynosiły 3,00 – 3,40 zł/kg (średnia: 3,20 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,20 – 4,80 zł/kg (średnia 4,49 zł/kg), na podstawie informacji z 19 ubojni na terenie całego kraju. Od środy ceny minimalna została obniżona o - 0,10 zł/kg, maksymalna o - 0,20 zł/kg, co przełożyło się na spadek średniej o - 0,06 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało średnio 4,63 zł/kg, zaś dwa tygodnie temu 4,80 zł/kg.
W ubiegłym roku w tym samym okresie, a więc w 49. tygodniu ceny drobiu, wg danych uzyskanych przez portal CenyRolnicze.pl, wyglądały następująco (dane z 05.12.2014 r.):
brojler 3,40 – 3,70 zł/kg (średnia: 3,56 zł/kg),
tuszka 4,90 – 5,40 zł/kg (średnia 5,20 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury