Według danych Komisji Europejskiej, od stycznia do listopada 2015 r. UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1,28 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu – o 1,4% mniej niż w tym samym okresie 2014 r. W strukturze towarowej wolumenu wywozu dominowały produkty z kurcząt (86% ogółu eksportu drobiu ogółem), których sprzedaż poza UE spadła o ok. 1% do 1,1 mln ton.
Zmniejszył się również wywóz mięsa indyczego (-1,6% do 126 tys. ton), żywca drobiu (-4,5% do 13 tys. ton), mięsa kaczek (-26% do 4,9 tys. ton) i pozostałych produktów (podrobów, przetworów, tłuszczu drobiowego (-14% do 34,1 tys. ton). Wyższa była natomiast sprzedaż gęsiny (+23% do ok. 3 tys. ton.).
Polska w czołówce
Największe ilości drobiu wyekspediowały poza ugrupowanie Francja, Holandia, Polska i Belgia. Udział Polski w unijnym wywozie wyniósł 13%, a w ciągu roku dostawy zwiększyły się o niemal o jedną czwartą. Wysyłki z Niemiec, Wielkiej Brytanii i Holandii zmalały z uwagi na restrykcje w handlu wprowadzone w pierwszej połowie ubiegłego roku, z powodu wysoce zjadliwej ptasiej grypy typu H5N8.
Najwięcej importują kraje afrykańskie i azjatyckie
Największymi odbiorcami drobiu z UE w omawianym okresie były ponownie kraje afrykańskie – RPA i Benin oraz Arabia Saudyjska i Hongkong. Wysyłki do Rosji zmalały do ok. 1,4 tys. ton, ze względu na zakaz importu mięsa drobiu z UE wprowadzony w sierpniu 2014 r. Rosjanie kupowali na rynku unijnym jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów i tłuszczu drobiowego.
Wzrosły natomiast dostawy na Filipiny, do Chin, Wietnamu, Ghany, Arabii Saudyjskiej, RPA i na Ukrainę. Niższa niż przed rokiem była sprzedaż do Hongkongu, Beninu, Jemenu i Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w ciągu pierwszych jedenastu miesięcy 2015 r. wyniósł ok. 738 tys. ton i był o 0,6% niższy niż rok wcześniej. Pozycję największego dostawcy drobiu na rynek unijny utrzymała Brazylia (55% całkowitego przywozu), jednak przy spadku wysyłek o 4% w skali roku do 404 tys. ton.
Brazylia zmieniła preferowane kierunki zbytu dla swojego drobiu, zmniejszając dostawy do UE, wzrosło także spożycie w kraju. Zakupy w Tajlandii, u drugiego eksportera drobiu na rynek unijny, wzrosły w ciągu roku o 7,3% do ok. 254 tys. ton. Trzecim dostawcą drobiu do UE stała się Ukraina, która ulokowała na rynku unijnym ponad 30 tys. ton mięsa kurcząt, o połowę więcej niż przed rokiem. Wzrost eksportu do UE nastąpił dzięki bezcłowym kontyngentom w wysokości 36 tys. ton rocznie w ramach dwustronnej umowy o wolnym handlu. Największe ilości ukraińskiego drobiu trafiły do Holandii i Niemiec. Obniżyły się natomiast dostawy drobiu do UE z Chin (-7% do 23 tys. ton), Chile (-23% do 14 tys. ton), Argentyny (-20% do 7,5 tys. ton) i Izraela (-38% do 1,5 tys. ton).
Źródło: FAMMU/FAPA