Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku UE w lutym br. wyniosła 176,2 EUR/100 kg i była o 1,8% niższa niż w styczniu i o 5,4% niższa niż rok wcześniej. Ceny spadły w skali miesiąca w 10 państwach członkowskich UE, w największym stopniu we Włoszech (-11%). W 12 krajach UE kurczęta podrożały, najbardziej w Estonii (+9%).
W Polsce ceny wzrosły o 1% do 116,3 EUR/100 kg, lecz pozostały nadal najniższe w całym ugrupowaniu (66% średniej unijnej). Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Niemczech (262 EUR/100 kg). Na spadek cen kurcząt wpływ mają niższe ceny pasz i wzrost produkcji na skutek poprawy jej opłacalności. W najbliższym czasie można się spodziewać utrzymania się cen brojlerów na zbliżonym do obecnego poziomie lub ich nieznacznego wzrostu.
Źródło: FAMMU/FAPA