W pierwszych siedmiu miesiącach tego roku niemiecki eksport wieprzowiny w dalszym ciągu spadał w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. W szczególności znacznie spadł eksport do krajów trzecich, który spadł o 20%.
Jak podaje Agrarmarkt Informationsgesellschaft (AMI), eksport niemieckiej wieprzowiny w dalszym ciągu spada, a w okresie od stycznia do lipca 2023 r. w przypadku wieprzowiny i produktów ubocznych był o 14% niższy w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku.
Duża część, bo 75% całkowitej ilości, została sprzedana na terenie UE. Największymi odbiorcami niemieckiej wieprzowiny pozostają Holandia i Włochy, które łącznie posiadają ponad jedną czwartą udziału w rynku. Według AMI spadek w porównaniu z wolumenem eksportu w tym samym okresie ubiegłego roku wynosi dla tych dwóch krajów odpowiednio 9% i 10%.
Szczególnie znacząco spadł eksport do krajów trzecich, który spadł o jedną piątą. W związku z wybuchem afrykańskiego pomoru świń (ASF) dostawy do Azji spadły z powodu nałożonych zakazów dostaw. Kolejną przyczyną spadku eksportu jest wysoki poziom cen w porównaniu do standardów międzynarodowych. Jednak niemiecki eksport w UE również spadł o 13%. Ze względu na znacznie zmniejszoną populację świń w Niemczech, dostępne są również mniejsze ilości mięsa.
Źródło: ISN