W swoich najnowszych prognozach rynkowych Komisja Europejska spodziewa się, że ogólna produkcja wieprzowiny w UE odnotuje rekordowy spadek w 2023 r. Eksperci z Brukseli prognozują lekkie ożywienie na nadchodzący rok. Pojawiły się także nowe prognozy dotyczące światowej produkcji wieprzowiny. Amerykański Departament Rolnictwa spodziewa się wzrostu o 1,6% w 2023 r. i stabilnej produkcji w 2024 r.
W zeszłym tygodniu Komisja Europejska opublikowała zaktualizowaną prognozę produkcji wieprzowiny i handlu zagranicznego w UE na lata 2023 i 2024. Duże spadki produkcji w prawie wszystkich państwach członkowskich UE w pierwszej połowie tego roku oraz dostępne wyniki spisów żywca wskazują, że ogólna produkcja wieprzowiny w UE odnotuje rekordowy spadek w 2023 r. Eksperci z Brukseli spodziewają się wielkości produkcji na poziomie 20,9 mln ton, co oznaczałoby spadek o 6,6% w porównaniu z rokiem poprzednim. Na nadchodzący rok brukselscy eksperci prognozują lekkie ożywienie o 1,6% do 21,2 mln ton.
Według szacunków Komisji Europejskiej spadek zapotrzebowania w bieżącym roku może wynieść 4,6% (17,6 mln ton). W kolejnym roku analitycy spodziewają się lekkiego wzrostu o 0,9% do 17,7 mln ton, gdyż ceny również mogą ponownie nieznacznie spaść w wyniku oczekiwanego wzrostu produkcji na rok 2024.
Komisja Europejska spodziewa się, że eksport wieprzowiny spadnie o 16,0% do 3,3 mln ton, gdyż stosunkowo wysokie ceny w UE w porównaniu z rynkiem światowym ograniczają obecnie międzynarodową konkurencyjność. Na nadchodzący rok eksperci unijni prognozują wzrost eksportu o 5,0%, gdyż zakładają wówczas niższe ceny i większe możliwości dla unijnych przedsiębiorstw na rynku światowym.
USDA przewiduje wzrost światowej produkcji wieprzowiny
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych opublikował w zeszłym tygodniu także nowe szacunki dotyczące światowej produkcji wieprzowiny i handlu zagranicznego. Amerykańscy eksperci spodziewają się, że w bieżącym roku światowa produkcja wieprzowiny wzrośnie o 1,6% do 115,0 mln ton. Spadki w UE – które USDA, w przeciwieństwie do Komisji Europejskiej, szacuje na bieżący rok jedynie na 3,5% – prawdopodobnie zostaną z nawiązką zrekompensowane wzrostem produkcji w Chinach, Brazylii, Wietnamie i USA. Konkluzja najnowszej prognozy USDA na rok 2024 jest taka, że światowa produkcja wieprzowiny pozostanie niezmieniona. Zdaniem amerykańskich ekspertów dalsze spadki produkcji w UE i Chinach zostaną wówczas zrekompensowane dalszymi wzrostami w Brazylii, Wietnamie i USA.
W kategorii handlu zagranicznego USDA szacuje import chińskiej wieprzowiny na 2023 rok na 2,275 mln ton, co byłoby o 7,1% więcej niż w roku ubiegłym. Według USDA popyt ten będzie w coraz większym stopniu zaspokajany ze strony USA i Brazylii. Analitycy amerykańscy spodziewają się w nadchodzącym roku dalszego wzrostu udziału w rynku handlu zagranicznego USA i Brazylii, przy niewielkim wzroście chińskiego popytu importowego i stabilnym eksporcie z UE.
USDA spodziewa się w bieżącym roku dużych spadków eksportu wieprzowiny do UE o 23,3%.
Źródło: ISN