Według danych przedstawionych przez Korporację Badań Rolniczych (Embrapa), Brazylia utrzymuje światową pozycję lidera pod względem kosztów produkcji żywca wieprzowego.
W opracowaniu uwzględniono dane ze stanów Mato Grosso i Santa Catarina. W Mato Grosso koszt produkcji w 2022 r. wyniósł 1,13 USD za kilogram żywej świni, natomiast w Santa Catarina – 1,28 USD.
Pomimo wzrostu o odpowiednio 10% i 12% w obu stanach w porównaniu do 2021 r., wartości te są nadal niższe niż w Stanach Zjednoczonych (1,42 USD za kilogram żywego mięsa), Danii (1,49 USD), Hiszpanii (1,66 USD), Holandia (1,74 USD) i Niemcy (1,83 USD). Średnia dla krajów należących do sieci InterPIG wynosi 1,72 dolara za kilogram. Nie uwzględniono statystyk dotyczących średnich kosztów produkcji w Chinach.
Światowe koszty produkcji trzody chlewnej w 2022 roku znacząco wzrosły. Dane pochodzą z Grupy ds. Porównania Kosztów Produkcji w Hodowli Trzody Chlewnej (sieć InterPIG), która zrzesza instytucje z 17 krajów produkujących wieprzowinę, w tym z Brazylii, którą reprezentuje Embrapa. Liczby zostały zaprezentowane w tym roku podczas spotkania grupy.
Źródło: Ukr Agro Consult