kps

skiba

CenyRolnicze
24 września 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8300 EUR EUR - 4.2668 GBP GBP - 5.1237 DKK DKK - 0.5722
Archiwum


23.09.2024 13:54 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-8,80 zł/kg, średnia: 8,52 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

Dodaj komunikat

agrifirm

modele rolnicze

Kłopoty amerykańskich producentów wieprzowiny. Strata na jednej świni może wynieść nawet 30 dolarów

Redakcja
wieprzowina, USA, produkcja

Powrót do poziomu rentowności, jakim cieszył się amerykański przemysł trzody chlewnej w ostatnich latach, może zająć dużo czasu. Ekonomista dr Lee Schulz z Iowa State University zauważa, że ​​w tym roku oczekuje się, że amerykański przemysł trzody chlewnej straci ogółem prawie 21 dolarów na świnię.

 

Z analizy przeprowadzonej przez naukowców z Kansas State University wynika, że ​​od stycznia 2020 r. do kwietnia 2022 r. ceny kukurydzy wzrosły o prawie 80%, soi o 42%, benzyny o 48%, a stawki za transport samochodów chłodni o 50%. W tym roku koszty te albo pozostały na tym samym poziomie, albo uległy pogorszeniu. Co więcej, przepisy dotyczące dobrostanu zwierząt również powodują duże wydatki związane z modernizacją pomieszczeń dla macior i innych.

 

Smithfield, największy producent wieprzowiny w USA, po ogłoszeniu w maju, że zamknie dziesiątki gospodarstw w Missouri, 9 października poinformował, że ​​wkrótce zamknie zakład przetwórstwa wieprzowiny w Karolinie Północnej, powołując się na względy wydajnościowe.

 

Tymczasem popyt na wieprzowinę jest niski i może dalej spadać. Może to częściowo wynikać z inflacji lub wysiłków organizacji zajmujących się dobrostanem zwierząt, ale Jim Long, prezes firmy Genesus, zauważył, że chociaż spożycie mięsa pozostaje bardzo wysokie, procentowe spożycie wieprzowiny spadło.

 

W niedawnym wydaniu swojego stałego komentarza, Long stwierdził, że „kurczak skopał nam tyłki” przez ostatnie 6 dekad. Roczne spożycie kurczaka na mieszkańca wyniosło 28 funtów (12,7 kg) w 1960 r., a obecnie wynosi ponad 45 kg, podczas gdy w tym czasie wieprzowina spadła z 59 funtów (26,8 kg) do około 54 funtów (24,5 kg).

 

Long zauważa, że ​​głównym czynnikiem wpływającym na wybory konsumentów jest smak, i zadaje pytanie, czy dążenie do coraz chudszej wieprzowiny mogło zaszkodzić jego branży. - Wielu zna wieprzowinę, którą produkują i nie chcą jej jeść. Wiele restauracji nie ma w menu schabu. Dlaczego? Wszyscy znamy problem. Produkujemy polędwiczki, które smakują jak gó… - napisał Long.

 

Agencja informacyjna Reuters podała 20 października, że ​​kontrakty terminowe typu „lean hog” na giełdzie Chicago Mercantile Exchange spadły do ​​najniższych poziomów w całym okresie obowiązywania kontraktu. Kontrakty terminowe Lean Hog ​​są opisywane jako kluczowy „instrument zabezpieczający”, który pomaga zarządzać ryzykiem zmienności cen. Reuters zacytował niezależnego tradera kontraktów terminowych Dana Norciniego, który wyraził „obawy przed nadejściem recesji… i prawdopodobnie będzie to miało wpływ na spożycie mięsa”.

 

Long zauważył, że jeśli kontrakty terminowe na chudą wieprzowinę i zboża utrzymają obecny trend w ciągu najbliższych 6 miesięcy, „producenci stracą od 20 do 30 dolarów na sztukę. Oszacujmy, że w ciągu tych 6 miesięcy 60 milionów świń na rynku amerykańskim doprowadzi do dalszych strat kapitałowych dla branży w wysokości 1,2–1,8 miliarda dolarów. Będzie to uzupełnienie strat poniesionych przez większą część ubiegłego roku.”

 

 

Źródło: Ukr Agro Consult

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu