Krótko przed Wielkanocą ceny żywca nadal rosną. Oprócz większego popytu na wieprzowinę przed świętami, obecne wzrosty cen można tłumaczyć ograniczoną podażą świń prznaczonych do uboju, informuje ekspert rynku agrarmanager, dr Olaf Zinke.
Liczba oferowanych i przeznaczonych do uboju świń, mimo rosnących cen jest relatywnie niska, a nawet spada.
Świnie rzeźne: ceny 14 centów poniżej poziomu z zeszłego roku
W tygodniu rozliczeniowym do 13 marca przedsiębiorstwa ubojowe wypłacały rolnikom średnio następujące stawki:
Świnie klasa handlowa S:1,31 euro/kg MPC
Świnie klasa handlowa E: 1,27 euro/kg MPC
Świnie klasa handlowa U: 1,15 Euro
W porównaniu do poprzedniego tygodnia ceny za świnie klasy S i klasy E były o dwa centy wyższe a klasy U o trzy centy wyższe.
W porównaniu do roku ubiegłego ceny za świnie w aktualnym okresie rozliczeniowym są, mimo ostatniego wzrostu, nadal o około 14 centów niższe. W ubiegłym roku ceny żywca w porównywalnym tygodniu były takie same i wynosiły 1,43 euro/kg MPC.
Lochy rzeźne: 0,95 euro/kg MPC
Lochy rzeźne (M) rozliczano w tygodniu do 13 marca po cenie 0,95 euro/kg MPC. Tym samym cena była taka sama jak w zeszłym tygodniu (0,95).W porównaniu do ubiegłego roku (1,07) ceny za lochy rzeźne spadły o 12 centów.
Źródło: na podstawie agrarheute.com