Cenniki zakładów mięsnych zostały obniżone średnio o 10 groszy w stosunku do ubiegłego tygodnia w sytuacji, gdy nie ma zbyt dużo żywca na rynku. Częściowo spowodowane to jest redukcją ceny niemieckiej o 3 centy w ubiegłym tygodniu, a częściowo małym ożywieniem w handlu po świętach i spadkiem liczby ubojów.
Można liczyć na to, że zbliżający się sezon grillowy zwiększy konsumpcję. Z drugiej strony zmagazynowana wieprzowina w ramach prywatnego przechowalnictwa w kwietniu trafi na rynek. Wolumen, który trafi do sprzedaży z przechowalnictwa będzie równy 3 proc. miesięcznej produkcji unijnej i powinien bez problemu zostać wchłonięty przez rynek. Wiele jednak ubojni będzie chciało wykorzystać ten argument w celu obniżenia ceny żywca.
UE: Duża podaż żywca w okolicach Świąt Wielkanocnych oraz mniejsza liczba dni ubojowych spowodowały nadpodaż żywca i spadek ceny o 3 centy w ubiegłym tygodniu w Niemczech. Tym razem w niektórych krajach europejskich ceny tuczników nie podążyły śladami ceny niemieckiej i pozostały prawie niezmienione. Miało to miejsce w Danii, Francji, Austrii i Hiszpanii.
Negatywny efekt spadku ceny niemieckiej wystąpił w Belgii i Holandii cena została skorygowana w dół odpowiednio o 3,7 centy i 0,9 centa, a w Irlandii o 3,9 centa. (ISN)
Struktura cenowa pomiędzy monitorowanymi krajami zmieniła się. Największa różnica prawie 10 centów występuje pomiędzy Niemcami i Danią, która umocniła się na pierwszej pozycji rankingu cenowego spośród pięciu krajów produkujących najwięcej wieprzowiny.
Rynek niemiecki jest zbilansowany i stabilny. Nadpodaż, która pojawiła się w okresie świątecznym została zagospodarowana. Dlatego w dniu 6/4/2016 cena w Niemczech pozostała na tym samym poziomie 1,28 €/kg WBC. (VEZG)
Źródło: kzp-ptch.pl