Zakład Przetwórstwa Mięsnego „KONIAREK” jest firmą o charakterze rodzinnym z rodowodem rolniczym.
Podkreśla to nazwisko użyte w logo firmy oraz usytuowanie przedsiębiorstwa na terenie gospodarstwa rolno – sadowniczego w Koziej Górze, gmina Strzelce.
O ogromnym potencjale i dynamice Zakładu Przetwórstwa Mięsnego „KONIAREK”, świadczy kalendarium rozwoju firmy:
1991 - uruchomienie uboju trzody chlewnej,
1992 - uruchomienie przetwórstwa mięsa i produkcji wędlin,
1994 - wydzierżawienie upadłych Zakładów Mięsnych w Kutnie,
1995 - wykupienie na własność Zakładów Mięsnych w Kutnie,
2004 - wybudowanie nowego Zakładu ubojowo – rozbiorowego, o zdolności ubojowej 1000 szt trzody i 200 szt bydła dziennie,
czerwiec 2006 dobudowano i oddano do użytku nowy Zakład produkcji wędlin wpisany architektonicznie w już istniejącą część ubojowo – rozbiorową o zdolności produkcyjnej 40 ton na dobę.
Na terenie nowo powstałego zakładu wybudowano biologiczno – chemiczną oczyszczalnię ścieków – o wydajności 300 m3 na dobę.
Firma posiada także nowoczesną bazę transportową przystosowaną do dystrybucji towarów. Nasze atuty to : Produkcja i handel mięs w oparciu o polski surowiec. Oryginalne receptury, które pozwalają produkować wyroby o niepowtarzalnym smaku i wyglądzie. Nowoczesne linie technologiczne a w szczególności system pakowania.
Wysokie walory jakościowo – smakowe. Na przestrzeni kilkunastu lat działalności firma uruchomiła 48 własnych sklepów rozmieszczonych na terenie województwa łódzkiego, mazowieckiego i kujawsko – pomorskiego.
Wyroby Zakładu sprzedawane są w wielu regionach Polski przez sieć hurtowni Grupa Bruno Tassi, Hurtownie Polskie, Polskie Wędliny oraz markety E.Leclerc i Kaufland Polska. Zakład uzyskał uprawnienia eksportowe na Europę i nawiązał współpracę z klientami z Grecji i Macedonii oraz rozpoczął na szeroką skalę eksport do krajów Unii Europejskiej tj. Belgia, Holandia, Włochy oraz Wielka Brytania.