W połowie miesiąca opublikowano rozporządzenie wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat. Wnioski o dopłatę mogą być składane od dn. 4 stycznia 2015 r. Podany we wniosku okres przechowywania może wynosić 90, 120 lub 150 dni.
Każdy wniosek dotyczy tylko jednej z kategorii produktów kwalifikujących się do dopłat w ilości co najmniej 10 ton w przypadku produktów bez kości oraz 15 ton w przypadku innych produktów.
Dopłatami są objęte tusze zwierząt do 20 kg, półtusze i niektóre elementy wieprzowe m.in. szynki, nogi, łopatki, przodki, schaby, boczki, karkówki. Zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia został rozszerzony o smalec, ze wglądu na skutki dla rynku UE wywołane przez rosyjskie embargo. Zwiększono również o 19% stawkę dopłat, aby zachęcić do wprowadzania do magazynów wyższych ilości produktów niż podczas marcowej edycji dopłat.
Nowy system przewiduje także możliwość wcześniejszego wycofania produktu z magazynu z przeznaczeniem na eksport (minimum po 60 dniach). Wysokość dopłat wynosi od 168 do 364 euro za tonę w zależności od rodzaju produktu i okresu jego przechowywania. Niższe stawki dotyczą smalcu, ponieważ jego składowanie jest mniej kosztowne. Stawka zabezpieczenia, którą należy wnieść wynosi 20% stawek dopłat.
Celem uruchomienia mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny jest przywrócenie równowagi rynkowej i wzrost cen wieprzowiny w UE. W marcu br. Komisja wprowadziła mechanizm dopłat na osiem tygodni w związku z rosyjskim embargiem importowym, które wpłynęło na nadpodaż wieprzowiny na rynku unijnym oraz spadek cen. Z rynku wycofane zostało wówczas 64 tys. ton wieprzowiny, a koszt tej operacji wyniósł 17 mln EUR. Najwięcej mięsa wprowadziły do magazynów Dania (24%), Hiszpania (22%), Niemcy (13%), Polska (12%) i Włochy (9%). Pod koniec marca br., po poprawie sytuacji rynkowej, przyznawanie dopłat zawieszono.
Źródło: FAMMU/FAPA