zm skiba

skiba

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Czy muchy mogą przeszkadzać w nowoczesnym transporcie mięsa? A jeśli tak, to w jaki sposób i kiedy?

prof. Piotr Tryjanowski

Rzadko w dziale OneHealth jesteśmy zaskakiwani pytaniami Czytelników. Raczej nastawieni jesteśmy na propagowanie pewnego, obejmującego zdrowie całego ekosystemu stylu życia, czy precyzyjniej - funkcjonowania krajobrazu rolniczego. Jego naturalnym elementem zawsze były muchy i to wie każdy, kto kiedykolwiek wchodził do stajni, obory czy chlewni lub choćby obserwował zwierzęta na pastwisku.

 

Postawione jednak w tytule pytanie na pozór brzmi absurdalnie, jak bowiem muchy miałyby się dostać do szczelnych i dodatkowo wyposażonych w specjalne systemy chłodzenia naczep do transportu mięsa? To jest w zasadzie niemożliwe, ale Internet pełen jest dziwnych dyskusji. Wyjątkowo zbiega się to już ze wspomnianymi na CenachRolniczych problemami ze sprzedażą, transportem czy nawet reklamą mięsa. W dłuższe późnojesienne wieczory w zasadzie much nie widać, natomiast wiele osób ma sporo czasu, by pamięcią powracać do letnich ciepłych dni i oddawać się zabawie w poszukiwanie teorii alternatywnych. Stąd popularność filmików pokazujących mankamenty transportu, memy opisujące pracę w rzeźniach i hurtowniach mięsa, ataki słowne (na razie!) na konsumentów. Muchy – jako owady znane i o wyjątkowo słabej reputacji - wykorzystywane są jako przykład owadów transportujących patogeny i mających psychologicznie utrudnić spożywanie mięsa.

Wyobraźmy sobie letni, ciepły, a nawet gorący dzień - naczepa dużego pojazdu jest przygotowywana do transportu mięsa. Dokładnie myta, z wyłączonym agregatem. Podjeżdża pod rzeźnię i następuje załadowanie produktów. Tylko i wyłącznie wtedy owady - muchy mają szanse dostać się do środka naczepy, a nawet rozpocząć proces rozmnażania. Biorąc pod uwagę termopreferencje much, możliwość składania jaj i rozwoju larw, letnia temperatura sprzyja kolonizacji terenu przez te owady, a dostępność materiału biologicznego (mięso, krew, woda z domieszką tychże) stanowi jeszcze dodatkowe uatrakcyjnienie dla much; warunki te służą złożeniu jaj, a następnie doskonałemu rozwojowi larw. To jest punkt krytyczny. Podczas transportu - w warunkach termicznych naczepy – skolonizowanie jej przez muchy jest z punktu widzenia biologii tego gatunku, praktycznie niemożliwe. Nie podejmujemy dyskusji o zasadności ekonomicznej i ekologicznej transportu mięsa na pół Europy, chodzi wyłącznie o wskazanie faktu – w jakim punkcie może dość do wykrycia źródła białka zwierzęcego jako atrakcyjnego składnika niezbędnego do rozmnażania much. W warunkach panujących w specjalistycznych naczepach – termika, warunki świetlne, transport – muchy nie mogły się wykluć. Do rozwoju – w komfortowych warunkach termicznych! – potrzebna jest minimalnie doba do wyklucia się larwy z jaja i kolejnych 10 dni do przepoczwarzenia w stadium dorosłe / imagoZatem sam proces transportu jest także za krótki na zajście i dokończenie cyklu rozrodczego much. Owady te, choć sprawiające wrażenie masowo występujących, a nawet inteligentnych i nieprzebierających w środkach, nie są w stanie przecisnąć się przez profesjonalne uszczelki, powodujące zakleszczenie gum drzwi naczepy. Powiedzmy wprost NIE, nie istnieje możliwość – biorąc pod uwagę zabezpieczenia i temperaturę panującą w naczepie – aby mucha przedostała się do wnętrza naczepy w trakcie, gdy była ona zamknięta.

Zatem, kluczowy jest nie sam czas przewozu mięsa i nawet postoje techniczne w trakcie jazdy, a proces załadunku i wyładunku. To tutaj może dojść do kontaktu z muchami, jak też w trakcie transportu na mniejsze odległości z rzeźni do sklepów, czy – co niestety najbardziej prawdopodobne – ze sklepu do domu konsumenta. Dbałość o higienę w trakcie przygotowywania i konsumpcji posiłków to ten element układanki, o którym stale należy przypominać.

Literatura:

Hewitt, C. G. (2011). The House-Fly: Musca Domestica Linn: Its Structure, Habits, Development, Relation to Disease and Control. Cambridge University Press.

Larraín, P., & Salas, C. (2008). House fly (Musca domesticaL.)(Diptera: Muscidae) development in different types of manure. Chilean journal of agricultural research68(2), 192-197.

Pieterse, E., Pretorius, Q., Hoffman, L. C., & Drew, D. W. (2014). The carcass quality, meat quality and sensory characteristics of broilers raised on diets containing either Musca domestica larvae meal, fish meal or soya bean meal as the main protein source. Animal Production Science54(5), 622-628.

Sharififard, M., Mossadegh, M. S., &Vazirianzadeh, B. (2012). Effects of temperature and humidity on the pathogenicity of the entomopathogenic fungi in control of the house fly, Musca domestica L.(Diptera: Muscidae) under laboratory conditions. J. Entomol9(5), 282-288.

prof. Piotr Tryjanowski
Autor: prof. Piotr Tryjanowski
Dyrektor Instytutu Zoologii w Poznaniu; zajmuje się funkcjonowanie krajobrazu rolniczego. Bada przede wszystkim ptaki, płazy i ssaki. Szczególnie zainteresowany interakcjami zwierząt dzikich i udomowionych. Miłośnik tradycyjnego pasterstwa, owiec, serów i win Środkowej Europy.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu