W dyskusjach na temat produkcji wołowiny, jakby zupełnie ginie kwestia wypasu – jego wpływu na środowisko. Wszystko to przez zmiany w sposobie gospodarowania, które zachodzą na naszych oczach. Na szczęście są jeszcze regiony, gdzie wypas ma silne podstawy kulturowe, a także – z pewnymi zastrzeżeniami – ekonomiczne. Bardzo cieszy naukowa refleksja dotycząca tego zagadnienia i fakt, że przyglądają się mu także polscy naukowcy.
W 2021 na łamach czasopisma Global Ecology and Conservation ukazała się bardzo interesująca praca relacjonująca zależności wypasu i koszenia, z wpływem tych działalności na środowisko, przede wszystkim na rośliny i zgrupowania roślin. W skrócie jej wyniki można by skonkludować pisząc po prostu „Polesie - w zgodzie z naturą”. Oczywiście, co niezwykle ważne w tym kontekście wypas miał charakter wybitnie ekstensywny i do jego prowadzenia wykorzystywano lokalne rasy bydła. Po analizie aż 189 gatunków roślin w otulinie Poleskiego Parku Narodowego, stwierdzono, że wypas pozytywne wpływał na wiele gatunków lokalnej flory. Odnotowano znaczny wzrost bogactwa gatunkowego, czyli zwiększenie różnorodności biologicznej roślin. Poza tym, wypas zapobiegał sukcesji drzew i krzewów na łąkach. I co ważne wypasając lokalne rasy bydła, rolnicy chronią zasoby genetycznych ginących zwierząt gospodarskich.
Na podstawie:
Rysiak, A., Chabuz, W., Sawicka-Zugaj, W., Zdulski, J., Grzywaczewski, G., & Kulik, M. (2021). Comparative impacts of grazing and mowing on the floristics of grasslands in the buffer zone of Polesie National Park, eastern Poland. Global Ecology and Conservation, 27, e01612.
Praca dostępna w open access - kliknij.
Lektura uzupełniająca:
Kurek, P., Steppa, R., Grzywaczewski, G., & Tryjanowski, P. (2016). The silence of the lambs? Plant diversity in abandoned sheep pens. Plant, Soil and Environment, 62(1), 1-8.
Tryjanowski, P., Jerzak, L., & Radkiewicz, J. (2005). Effect of water level and livestock on the productivity and numbers of breeding white storks. Waterbirds, 378-382.
Zbyryt, A., Sparks, T. H., & Tryjanowski, P. (2020). Foraging efficiency of white stork Ciconia ciconia significantly increases in pastures containing cows. Acta Oecologica, 104, 103544.
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/agroekosystem-one-health-wspolne-zdrowie/25682-tradycyjny-wypas-na-polesiu-pozytywny-wplyw-na-wiele-gatunkow-lokalnej-flory?is_preview=on&template=cenyroln_notowania2#sigProId585648b29c
Fotografie, autor: Grzegorz Grzywaczewski