Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

PZPBM podpowiada jak zwiększyć szanse na uzyskanie dofinansowania na Modernizację Gospodarstw Rolnych

Cezary Wójcicki
wiecej punktow w ramach modernizacji gospodarstw rolnych

Już niedługo rusza nabór wniosków na Modernizację Gospodarstw Rolnych, w związku z tym warto pomyśleć już teraz w jaki sposób zwiększyć szanse na uzyskanie dofinansowania.

Pisaliśmy już o ‘KRYTERIACH PRZYZNAWANIA PUNKTÓW W RAMACH OPERACJI "MODERNIZACJA GOSPODARSTW ROLNYCH’. Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego przypomina, że za uczestnictwo w Systemach jakości żywności rolnikowi przysługują dodatkowe 2 pkt.

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego to założona w 2005 roku niezależna od hodowców organizacja. Powstała, by chronić interesy producentów żywca wołowego. Jak sami mówią, ich członkowie są aktywni zarówno w PZPBM (np. w sprawie uzyskanie sprawa wsparcia rządu dla sektora produkcji wołowiny) jak i w związku hodowców – PZHiPBM (np. w sprawie uzyskania dopłat do postępu biologicznego).


Jednym z systemów jakości jest System QMP, którego administratorem jest Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Został stworzony z myślą o wspieraniu produkcji bezpiecznej i dobrej wołowiny kulinarnej. W 2008 r. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uznało go za oficjalny krajowy system jakości mięsa wołowego.

Jak uzyskać certyfikat?

Przede wszystkim musimy kierować się odpowiednim doborem zwierząt do opasu: do Systemu kwalifikują się mieszańcze mięsne (MM) oraz zwierzęta ras mięsnych takich jak Limousine (LM), Charolaise (CH), Angus (AN), (AR), Hereford (HH), Salers (SL), Simental (SM). Drugim bardzo ważnym warunkiem jest konieczność utrzymywania zwierząt bezuwięziowo.

Ważna informacja: nie wszystkie zwierzęta utrzymywane w gospodarstwie muszą spełniać wymagania Systemu QMP. Zatem certyfikat może zostać wystawiony wyłącznie na sztuki wskazane przez producenta.

Źródło: PZPBM

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: