Wskaźnik cen żywności FAO (Food and Agriculture Organization), który mierzy miesięczne zmiany dla koszyka zbóż, nasion roślin oleistych, produktów mlecznych, mięsa i cukru, wynosił średnio w marcu 172,8 pkt., co jest wartością o 1,1 procenta większą w porównaniu do lutego. Światowe ceny żywności wzrosły w marcu w porównaniu do poprzedniego miesiąca. Ten wzrost przypisuje się wzrostowi cen zbóż i mleka.
W porównaniu z poprzednim rokiem ceny żywności na rynkach międzynarodowych wzrosły w marcu o 0,7 procent, podała FAO. "Spadek notowań cen cukru i większości olejów roślinnych został z nawiązką zrównoważony wzrostem cen kukurydzy, pszenicy i większości produktów mlecznych" - stwierdziła FAO w oświadczeniu.
Światowa produkcja zbóż osiągnęła rekordowy poziom w 2017 r., prawie 2 646 milionów ton, co jest wartością większą o 33 miliony ton w porównaniu z 2016 r. Jednak FAO przewiduje, że tegoroczna światowa produkcja kukurydzy i pszenicy spadnie w oparciu o wcześniejsze prognozy.
Indeks cen zbóż FAO zanotował wzrost i był średnio o 2,7 procent wyższy niż w lutym i o 12,1 procent powyżej wartości z marca 2017 r. Ceny pszenicy wzrosły głównie wskutek anomalii pogodowych, w tym długotrwałej suszy w Stanach Zjednoczonych i zimnych, mokrych warunków w niektórych częściach Europy.
Ceny kukurydzy okazały się jeszcze bardziej stabilne, napędzane przez połączenie silnego światowego popytu i pogarszających się perspektyw uprawy w Argentynie.
Indeks cen mlecznych FAO był o 3,3% wyższy w marcu, ponieważ silny popyt globalny spowodował wzrost cen masła, serów i pełnotłustego mleka w proszku.
Wskaźnik cen cukru FAO spadł o 3,4% i wyniósł 27,5% poniżej wartości z marca 2017 r., ze względu na duże możliwości eksportu.
Wskaźnik cen warzyw FAO nieznacznie spadł z powodu spadku cen olejów sojowych, rzepakowych i słonecznikowych. W tym samym czasie ceny oleju palmowego uległy poprawie, podnosząc oczekiwania, że Unia Europejska wznowi import biodiesla z olejów palmowych z Indonezji.
Perspektywy globalnej produkcji zbóż w 2018 r. są bardziej ograniczone
Światowa produkcja pszenicy spadnie do 750 mln ton, co daje wartość o jeden procent niższą niż poziom bliski rekordowi z poprzedniego roku. Prognozy sugerują, że produkcja w USA może wzrosnąć po spadku z 2017 roku, podczas gdy produkcja w Chinach, Indiach i Federacji Rosyjskiej może spaść po rekordowym roku.
Spodziewane jest również zmniejszenie produkcji ziarna zbóż po rekordzie z 2017 r. Przyczynami tej sytuacji będzie zła pogoda w Argentynie, zmiana z uprawy kukurydzy na soję w Brazylii i redukcji zasiewów w Afryce Południowej.
Najnowsza prognoza FAO dotycząca światowych zapasów zbóż po zakończeniu sezonu zbiorów, który zakończy się w 2018 r., wynosi prawie 748 mln ton, czyli o prawie 4 procent więcej niż rok wcześniej i osiąga rekordowy poziom, przy czym wzrost ten jest spowodowany głównie przez pszenicę. Tak duży transfer pozwoliłby złagodzić skutki przewidywanego spadku globalnej produkcji w tym roku.
Źródło: FAO