Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Marcowy indeks cen żywności był na najniższym poziomie od czerwca 2010 roku

Redakcja

W marcu 2015 roku comiesięczny indeks światowych cen żywności FAO zmniejszył się. Indeks wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych (zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier) dla marca 2014 roku był na poziomie średnio 173,8 punktów wobec 176,4 pkt., czyli 2,6 pkt. albo tj. 1,5% mniej niż w lutym br.

Zatem marcowy indeks cen żywności był na najniższym poziomie od czerwca 2010 roku. Wobec marca 2014 roku (wówczas na poziomie: 213,8 pkt.) indeks zmniejszył się o 40 pkt. (-18,7%). Oznacza to po dwóch miesiącach stabilizacji (w październiku oraz listopadzie’2014 r.) już czwarty miesiąc z rzędu powrót do spadkowej tendencji notowanej od marca do września poprzedniego roku. W skali miesięcznej przy wzroście cen artykułów mleczarskich przeważyły spadki cen pozostałych produktów (zbóż, olejów,mięsa oraz cukru).

W marcu 2015 roku indeks cen olejów roślinnych FAO był na poziomie 151,7 pkt. wobec 156,6 pkt. w lutym br., czyli był niższy o około 5 pkt. (lub 3,1%) wobec 204,8 pkt. w marcu 2014 roku. Zatem marcowy indeks dla olejów był na najniższym poziomie od września 2009 roku. Spadek wartości tego indeksu odzwierciedlał redukcje cen oleju palmowego oraz sojowego.

Olej palmowy taniał pod wpływem kontynuacji osłabienia popytu importowego. Olej sojowy taniał pod presją dużego wzrostu podaży soi z Ameryki Płd. wraz ze wzrostem jej globalnych zapasów oraz perspektywą rekordowych zasiewów soi w USA. Dodatkowo nad kompleksem olejów roślinnych jako całość ciążyła kontynuacja relatywnie niskich cen paliw kopalnych.

Źródło: FAMMU/FAPA

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: