W czerwcu 2015 roku comiesięczny indeks światowych cen żywności FAO nieznacznie się zmniejszył. Indeks wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych (zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier) dla czerwca 2015 roku był na poziomie średnio 165,1 punktów wobec 166,6 pkt., czyli 1,5 pkt. albo tj. 0,9% mniej niż w maju br.
Wobec czerwca 2014 roku (wówczas poziom: 208,9 pkt.) indeks zmniejszył się o 44 pkt. (-21%). Oznacza to po dwóch miesiącach stabilizacji (w październiku oraz listopadzie’2014 r.) już siódmy miesiąc z rzędu powrót do spadkowej tendencji notowanej od marca do września poprzedniego roku. W skali miesięcznej przy wzroście cen zbóż i olejów przeważyły spadki cen cukru oraz artykułów mleczarskich. Równocześnie ceny mięsa były stabilne.
W czerwcu 2015 roku indeks cen olejów roślinnych FAO był na poziomie 156,2 pkt. wobec 154,1 pkt. w maju br., czyli był wyższy o 2,1 pkt. (lub 1,3%) wobec 188,8 pkt. w czerwcu 2014 roku (-17%). Wzrost wartości tego indeksu odzwierciedlał wzrost cen przede wszystkim oleju palmowego i sojowego. Ten pierwszy zdrożał za sprawą obaw czy efekt El Nino nie ograniczy produkcję w Azji Płd. Wschodniej oraz wzrostu popytu importowego na olej palmowy w Chinach
oraz Indiach. Wzrost cen oleju sojowego był napędzany zbyt mokrą pogodą w USA, co może pogorszyć plony soi. Ceny oleju rzepakowego wzrosły na skutek mało korzystnej aury dla wegetacji u głównych producentów rzepaku na świecie.
Żródło: FAMMU/FAPA