kojs

kps

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Perspektywa rozwoju upraw roślin strączkowych

Hanna Krugiełka

Rośliny strączkowe uprawiane są głównie na nasiona. Z roku na rok rośnie ich procentowy udział w strukturze zasiewów. Zwiększa się zapotrzebowanie nasion roślin strączkowych nie tylko w przemyśle spożywczym, ale kosmetycznym. Są one również ważnym elementem w żywieniu człowieka. Popularyzacja zdrowego stylu życia, w tym zdrowego odżywiania, przyczynia się do weryfikacji codziennej diety i zwrócenia szczególnej uwagi na udział w niej nasion roślin strączkowych. Wzrasta też ilość wegan i wegetarian, dla których nasiona strączkowych są bardzo ważnym elementem diety. Ma to zmienić cały rynek.

 

Strączkowe, motylkowe grubonasienne, to popularne rośliny pastewne, jadalne i dostarczające surowca dla przemysłu spożywczego. Ich zdolność wiązania wolnego azotu, a przez to poprawa żyzności gleby, jest powodem wykorzystania roślin motylkowych na przedplon. Nasiona roślin strączkowych są ważnym elementem zdrowej diety człowieka, a szczególną rolę pełnią w odżywianiu osób niejedzących mięsa, bądź jedzących je sporadycznie, ze względu na dostarczane organizmowi białko.

 

groszek zielony cenyrolnicze pl

 

CO O SPOŻYCIU NASION ROŚLIN STRĄCZKOWYCH MÓWI DIETETYK

 

- Rośliny strączkowe są o tyle ważne, że są najlepszym zamiennikiem mięsa w diecie, ze względu na wysoką zawartość białka - mówi redakcji ekspert dietetyki. Zawartość białka w nasionach roślin strączkowych zależy od gatunku i waha się od 19,1 % do 44,3 %. Dla porównania: wieprzowina zawiera 12-19% białka, wołowina 18-21 %, a mięso kurczaka 19,5-23 %. 

 

- Mięso powinno się spożywać 2 razy w tygodniu, ryby co najmniej 1 raz, natomiast reszta dni zostaje na nasiona roślin strączkowych oraz produkty mleczne i jaja. Jednak należy zwrócić uwagę na rodzaj spożywanych nasion roślin strączkowych, gdyż białko roślinne jest niepełnowartościowe (tzn. nie zawiera wszystkich aminokwasów egzogennych, w przeciwieństwie do mięsa). Różne gatunki strączków uzupełniają się pod względem aminokwasów, dlatego należy postawić na różnorodność - mówi dalej dietetyk

 

ZAWARTOŚĆ BIAŁKA W NASIONACH ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

 

Głównymi białkami zapasowymi nasion roślin strączkowych są globuliny (70 %). W białkach wszystkich gatunków roślin strączkowych jest dużo lizyny, leucyny, argininy, kwasu asparaginowego i glutaminowego. Deficytowymi są aminokwasy siarkowe, mało jest też tryptofanu. Strawność białka dietetycznego roślin strączkowych jest niska - mniejsza niż zwierzęcego.

 

Zawartość białka w wybranych gatunkach strączkowych roślin uprawnych podano w poniższej tabeli:

GATUNEK

BIAŁKO [%]

Groch siewny

21,6

Bobik

25,0

Soczewica

23,8

Ciecierzyca

20,6

Fasola półksiężycowata

22,1

Fasola limeńska

19,1

Soja

36,8

 

Białko roślin strączkowych może w części zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego w żywieniu człowieka.   

 

ROSNĄCA ILOŚĆ WEGAN I WEGETARIAN, CIEKAWE STATYSTYKI

 

Ograniczanie spożycia mięsa, czy rezygnacja z jego udziału w diecie, to globalny trend. W Polsce jest już milion wegan i wegetarian. Według badań serwisu Pysznie.pl, dwa miliony Polaków planuje przejść na taką dietę. 

 

Zgodnie z badaniem IQS, 43% naszego społeczeństwa ogranicza spożycie mięsa.

 

pomidorki zdowe sniadanie cenyrolnicze pl

 

W związku ze zwiększającą się ilością osób przechodzących na dietę bezmięsną i ograniczających mięso, zapotrzebowanie na produkty roślinne rośnie. Według CBOS-u, w 2000 roku nie jadło mięsa 1% dorosłych Polaków. Pod koniec 2019 roku było ich już 3,2% (badania przeprowadzone przez Homo Homini na zlecenie firmy LightBox).

 

Dietę laktoowowegetariańską, polegającą na wykluczeniu z jadłospisu mięsa i ryb, a opartą na produktach mlecznych, jajach, warzywach i owocach, stosuje ok. pół miliona Polaków. Stanowi to 1,6% mieszkańców naszego kraju. Również 1,6% mieszkańców naszego kraju to weganie, których dieta zawiera wyłącznie produkty roślinne. Jako semiwegetarianie, czyli tylko sporadycznie jedzący ryby i białe mięso, określa się 3,7% badanych.

 

- Jeśli wegetarianizm wśród Polaków będzie znacząco wzrastał, będzie to miało wpływ na działy rolnictwa - mówi nasz konsultant-dietetyk. Prognozuje zmiany w strukturze zasiewów i zachęca naszych czytelników do zainteresowania się uprawą roślin strączkowych, a szczególnie do zwrócenia uwagi na gatunki poszukiwane przez wegan i wegetarian takich jak np. soczewica i ciecierzyca.

 

Z pewnością większa część pokolenia Polaków w starszym i średnim wieku pozostanie wciąż wierna mięsnej diecie, jednak młodsze i przyszłe pokolenia mogą ulec modzie bezmięsnej. Coraz większa wśród Polaków będzie świadomość zdrowego odżywiania. Dlatego uprawa roślin strączkowych, stanowiących alternatywę dla białka zwierzęcego, będzie wymagała jeszcze większych zmian w strukturze zasiewów.

 

Linki:

 https://pta.up.poznan.pl/pdf/2012/FA%2029(4)%202012%20Florek.pdf

 http://phuagromix.pl/sie-oplaca-uprawa-roslin-straczkowych/

 http://sj.wne.sggw.pl/pdf/RNR_2012_n1_s113.pdf

 http://www.wieprzowina.pl/porownanie.php

 https://tvn24bis.pl/z-kraju,74/weganie-i-wegetarianie-w-polsce-coraz-wiecej-polakow-rezygnuje-z-miesa,973979.html

 https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/ilu-jest-w-polsce-wegetarian-coraz-wiecej,18703.html

Hanna Krugiełka
Autor: Hanna Krugiełka
Hanna Krugiełka - absolwentka Akademii Rolniczej w Poznaniu, kilkuletni pracownik jednostek państwowych związanych z rolnictwem. Entuzjastka rolnictwa ekologicznego, miłośniczka przyrody. Pasjonatka sztuki słowa i praktykująca ją w różnych dziedzinach..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu