zm skiba

kps

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 218,50 (-0,34%), kukurydza LIS24: 202,00 (-0,25%), rzepak LIS24: 465,75 (+0,59%)

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 5000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.7 kg, małopolskie, wadowicki, 34-114, tel.: 608 693 768

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

Dodaj komunikat

modele rolnicze

agrifirm

Kiedy ruszyć z siewem buraków cukrowych?

Bernadetta Ryńska

Mokra i stosunkowo zimna wiosna opóźnia prace na polu. Na dużej części terenów rolnicy nadal czekają z wysiewem nawozów. Problem stanowią zastoiska wodne i ryzyko "utonięcia" ciągnikiem na polu. Tam, gdzie nie udało sie zasiać ozimin lub na stanowiskach przeznaczonych do likwidacji z powodu wymraznięć natłok prac wiosennych jest tym bardziej duży. Rolnicy planujący zasiać w tym roku buraki cukrowe niepewnie śledzą kolejne prognozy pogody zastanawiając się, kiedy wyruszyć w pole z siewnikiem.

 

Przede wszystkim wschody

 

Podstawą do osiągnięcia wysokich plonów buraka jest jego optymalny siew i osiągnięcie właściwej obsady na metrze kwadratowym. Termin siewu buraków cukrowych jest różny w zależności od rejonu Polski. Najwcześniej, bo już od końca marca i na początku kwietnia zasiewy wykonywać mogą rolnicy z południowo-zachodniej części kraju. W pierwszej połowie kwietnia siewy przypadają w Polsce centralnej, a najpóźniej - od połowy do końca kwietnia, w rejonach północno-wschodniej Polski. Są to jednak terminy orientacyjne i w zależności od warunków atmosferycznych w danym roku mogą występować przesunięcia o +/- 1,5 - 2 tygodni.

Najważniejszym czynnikiem wpływającym na podjęcie decyzji o siewie buraka cukrowego powinna być temperatura i wilgotność gleby. Minimalna temperatura potrzebna dla kiełkowania nasion buraka to 3 st. C. Wraz ze wzrostem temperatury gleby skraca sie czas oczekiwania na pojawienie się roślin na powierzchni gleby. Dlatego siew zaleca sie wykonać w glebę o temperaturze min. 5 st. C i wilgotności 12-16%, co w dużej mierze przyczynia sie do szybkich i wyrównanych wschodów buraków.

 

 

tabelka buraki

 

 

Im szybciej tym lepiej

Do uzyskania zadowalających plonów burak potrzebuje minimum 180 dni wegetacji licząc od wschodów. Oznacza to, że im wcześniej wykonany siew - przy optymalnych warunkach atmosferycznych - tym większych plonów można się spodziewać. Kluczowe jest tutaj również optymalne przygotowanie gleby przed siewem. Burak nie lubi zbyt zwięzłej i zagęszczonej gleby. Dlatego siewu nie powinno wykonywać się w zbyt wilgotną glebę. Grozi to zasklepieniem się powierzchni gruntu, co znacznie utrudnia "przebicie" się siewek z ziemi. (Efekt taki na glebach gliniastych mogą również powodować ulewne deszcze tuż po siewie.) Należy zatem prowadzić taką uprawę, by po mokrej wiośnie, tak jak w tym roku, przyśpieszyć przesuszanie gleby. Trzeba jednak pamiętać, że otoczkowane nasiona buraka potrzebują stosunkowo więcej wilgoci do rozpuszczenia otoczki i skiełkowania. Zatem przy suchej wiośnie należy przede wszystkim przerwać parowanie wody z gleby.

Dobre doprawienie gleby przed siewem i odpowiednia technika siewu mają duży wpływ na szybkość wschodów. Zatem nie tylko termin siewu ale przede wszystkim tempo wschodów decyduje o potencjale plonotwórczym plantacji. Wraz ze wschodem roślina rozpoczyna wegetację - im wcześniej ten proces nastąpi tym wcześniej rośliny wchodzą w fazę rozrostu korzenia zapasowego i mają więcej czasu na zbudowanie plonu. Czynnikiem, który może opóźnić pojawienie się liścieni nad powierzchnią gleby jest głębokość siewu.

Siew buraka należy przeprowadzić na głębokości do 2 cm. Błędy techniczne w tym zakresie i zbyt głębokie umiejscowienie nasion w glebie skutkuje opóźnieniem wschodów nawet do kilkunastu dni. W konsekwencji obserwuje się nierównomierne wschody, różnice w wielkości młodych siewek buraka a nawet spadek obsady roślin. Optymalna obsada buraków na 1 ha powinna wynosić 80 - 100 tyś. roślin. Obsada poniżej 50 tyś. roślin na 1 ha stanowi wskazanie do przesiania plantacji.

 

 

Uważaj na wiosenne przymrozki

Burak cukrowy w początkowej fazie wzrostu jest szczególnie wrażliwy na spadki temperatury. Najbardziej wrażliwe na przymrozki są siewki tuż po wschodach - kiedy efektywność fotosyntezy z małych liścieni jest jeszcze niewielka. Wraz z rozwojem młodych roślin ich tolerancja na przymrozki jest większa. Wykazano, że niższe temperatury w czasie kiełkowania nasion mogą powodować większą odporność siewek na przymrozki. Najgroźniejsze są zatem gwałtowne spadki temperatury po okresie względnie ciepłej pogody (Podlaski i in., 2018).

Planując termin siewu należy zatem kierować się przede wszystkim aktualnymi warunkami klimatycznymi i przebiegiem pogody. Optymalne warunki do wschodów i wzrostu roślin w początkowych fazach są podstawą do oczekiwania zadowalających plonów. Trzeba pamiętać, że błędów wynikających z opóźnionych wschodów nie nadrobimy w przyszłości opóźnieniem zbiorów.

 

Bernadetta Ryńska
Autor: Bernadetta Ryńska
Absolwentka rolnictwa, studiów pierwszego stopnia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Kontynuuje naukę na studiach drugiego stopnia - kierunek rolnictwo oraz na studiach pierwszego stopnia - kierunek biotechnologia. Wywodzi się z wielopokoleniowej rolniczej rodziny. Zainteresowania: hodowla roślin, uprawa, rośliny oleiste, innowacje w rolnictwie.

Wyślij email   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu