kps

skiba

CenyRolnicze
18 września 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8358 EUR EUR - 4.2691 GBP GBP - 5.0657 DKK DKK - 0.5721
Archiwum


18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 218,50 (-0,34%), kukurydza LIS24: 202,00 (-0,25%), rzepak LIS24: 465,75 (+0,59%)

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 5000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.7 kg, małopolskie, wadowicki, 34-114, tel.: 608 693 768

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Żniwa 2018: Jak wygląda sytuacja w Polsce?

Redakcja

Krajowa Federacja Producentów Zbóż zaprezentowała stan zbiorów na 20 lipca br. Zróżnicowanie w postępie żniw jest spore w zależności od regionu kraju. 

 

Na południu kraju w regionie nyskim żniwa pszenicy dopiero się zaczęły, a stan prac można ocenić na 10% zaawansowania. Jęczmień ozimy został już skoszony, zaś rzepak w 90% jest zebrany z pól. Trudno ocenić jakość, gdyż przez ostatnie 3 dni spadło śr. 35mm, a przed opadem parametry zbóż takie jak gęstość i białko były zadowalające. Niemniej jednak można powiedzieć, że na tak małym obszarze plony są mocno zróżnicowane. W pobliskim regionie pszczyńskim jęczmień ozimy został zebrany. Jednakże stopień zaawansowania żniw zbożowych na razie jest mały i sięga zaledwie 3-4%. Rzepak skoszony w 30%, a plon szacuje się średnio na 3,2 t/ha.

 

Na Lubelszczyźnie według informacji KFPZ stopień zaawansowania żniw zbożowych jest minimalny. Podobnie jak na południu kraju jęczmień ozimy został zebrany. Z kolei zbiory rzepaku są na półmetku i szacuje się, że średnio osiągany wynik to 2,5-3 t/ha.

 

W rejonie lubuskim żniwa zbożowe są na poziomie 30% zaawansowania. Jęczmień ozimy został skoszony, jednak zaobserwowany został problemy z gęstością. Rzepaki podobnie jak na Lubelszczyźnie maksymalnie w 50% skoszone i wstępnie mówi się o plonie 2 t/ha.

 

W Wielkopolsce właściwe żniwa właściwie jeszcze nie ruszyły, stopień zaawansowania to maksymalnie 5%. Z kolei rzepak zebrano już w 70%, a średni wynik to 2,5 t/ha. Jęczmień ozimy prawie w 100% został zebrany z pól.

 

Część północnej Polski (region Pomorza Zachodniego i Środkowego) niestety boryka się trudniejszą sytuacją. Pszenżyto ozime w 30% jest porośnięte, podobnie jęczmień jary zaczyna być porośnięty. Widoczne są przebarwienia charakterystyczne dla fusarium. Będzie to rzutowało na jakość, z którą już wiadomo, że jest problem. Co do rzepaku szacuje się, że plon jest na poziomie 2,4 - 2,5 t/ha.

 

Z kolei w części Warmii i Mazur oraz regionu kwidzyńskiego jęczmiona ozime są skoszone w 100%, zaś rzepak w granicy do 20%. Żniwa zbożowe jeszcze się nie rozpoczęły.

 

- Oczywiście jest to stan na dzień 20.07.2018 i jak wiadomo z każdym dniem, przy sprzyjającej pogodzie żniwa będą postępować – czytamy w komunikacie Federacji.

 

Źródło: Krajowa Federacja Producentów Zbóż

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu