W tegorocznych zbiorach kukurydzy i pszenicy z wielu obszarów Europy będzie można się spodziewać wysokich zawartości jednej z mykotoksyn.
To wnioski firmy Biomin – a dokładniej przewidywań opartych na Biomin’s Mycotoxin Prediction Tool, narzędziu analizującym ryzyko zanieczyszczenia upraw mykotoksynami na podstawie warunków pogodowych.
Mykotoksyny to produkty uboczne wytwarzane przez grzyby, które gdy znajdą się w żywności i paszy, mogą zagrażać zdrowiu i życiu zwierząt i ludzi. Jedną z ważniejszych mykotoksyn jest deoksyniwalenol (DON), nazywany również womitoksyną.
Według analiz Biomin, istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że zawartość deoksyniwalenolu (DON) przekroczy w tym roku próg ryzyka, wynoszący 150 ppb (części na miliard) w kukurydzy w Europie Środkowej, Wschodniej i Południowej. Podobne ryzyko dotyczy zbiorów z Europy Północnej.
Ryzyko obecności mykotoksyn da się przewidywać, ponieważ zależą od wielu mierzalnych czynników, w tym od pogody.
Narzędzie firmy Biomin wykorzystuje skomplikowane algorytmy, które biorą pod uwagę 15 różnych czynników wpływających na obecność mikotoksyn oraz obszerny zestaw zastrzeżonych danych zebranych w ramach Biomin Mycotoxin Survey.
Było to najdłużej trwające i najbardziej wszechstronne badanie dotyczące występowania mikotoksyn w paszy dla zwierząt na świecie.
Narzędzie udostępnia cotygodniowe aktualizacje dotyczące ryzyka występowania mykotoksyn w regionie Europy. Można je znaleźć TUTAJ.
Na podstawie:
Dairy World