Termin siewu to bardzo ważny element agrotechniki, który należy uwzględniać podczas planowania prac polowych. Zarówno zbyt wczesny wysiew jak i zbyt późny są szkodliwe.
Za oknami robi się coraz cieplej. W ostatnich dniach częściej niż zwykle daje się zauważyć na polach zestawy uprawowo-siewne. Nasuwa się tutaj pytanie, czy już nadszedł ten właściwy czas siewów. Zacznijmy od owsa. Oczywiście owies można już bez najmniejszego wahania siać. Kolejnym zbożem, o którego los przy przyjściu przymrozków nie musimy się obawiać, jest pszenica jara. Jednak na siew jęczmienia jarego jest jeszcze stanowczo za wcześnie. Może ktoś zapytać, dlaczego. Otóż odpowiedz jest prosta, jęczmień do prawidłowego wzrostu wymaga ogrzanej i napowietrzonej gleby.
Wyższe plony i zdrowsze rośliny uzyskuje się wtedy, gdy jęczmień jest wysiany w ogrzaną glebę niż w zbyt zimną. Jęczmień do rozpoczęcia wzrostu potrzebuje stałej temperatury gleby na poziomie 3-4ºC. Jęczmień wysiany później może szybciej wykiełkować, niż ten który wysiano w nieodpowiednich warunkach. Poza tym jęczmień jest bardzo wrażliwy na mróz. Owszem, wielu rolników widziało na własne oczy sytuację, gdy jęczmień zmarzł i odbił później z ziarniaka, ale wielu też wie, że te rośliny były wtedy słabsze, częściej porażane przez choroby i w dodatku plon był niższy.
Warto z siewem jęczmienia jeszcze poczekać. Jedno, co można na polu zrobić, to przygotować glebę do siewu, spulchnić ją w celu szybszego ogrzania jej i lepszego napowietrzenia. Przejazd przed siewem agregatem lub zwykłą broną, przy okazji mieszając nawozy z glebą sprawia, że korzenie jęczmienia lepiej rosną. Dodatkowo przerwiemy parowanie wody, której w tym roku w glebie jest mało.
Gatunek |
Kompleks przydatności rolniczej |
Termin siewu |
Zakładana liczba kłosów szt./m2 |
|||||||
Wczesny (do 15.03.) |
Optymalny (od 15-31.03) |
Opóźniony (do 15.04) |
Bardzo opóźniony (po 15.04) |
|||||||
Zalecana liczba kiełkujących ziaren na 1 m2 |
||||||||||
Pszenica jara |
Pszenny |
360-400 |
360-380 |
400-450 |
>450 |
500-550 |
||||
Żytni |
500-550 |
550-600 |
>600 |
- |
450-500 |
|||||
Jęczmień jary |
Pszenny |
260-300 |
280-320 |
320-380 |
>380 |
650-750 |
||||
Żytni |
260-280 |
280-300 |
300-360 |
>360 |
600-650 |
|||||
Owies |
Pszenny i żytni |
500-550 |
550-600 |
600-650 |
>650 |
500-600 |
Dla Portalu CenyRolnicze.pl:
mgr inż. Mariusz Kowalski
Katedra Agronomii
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu