Perlica, inaczej nazywana perliczką posiada mięso uznawane za wyjątkowo wykwintne, o wytwornym smaku z wyczuwalną nutą dziczyzny. Soczysta i delikatna, ceniona jest również za bogate właściwości odżywcze. Dzięki niezwykłym walorom mięsa perliczka nazywana jest perłą na stole. Perlica to ptak wolnorosnący, sprzedawany w sporej cenie. Czy krajowa hodowla perlic cieszy się dużą popularnością? Czy mięso z perlicy jest do kupienia w każdym sklepie? Jakie osiąga ceny?
Kilka słów o pochodzeniu perlicy
Perlica zwyczajna (Numida meleagris) to gatunek zamieszkujący zróżnicowane środowiska - od suchej sawanny po lasy deszczowe kontynentu afrykańskiego, gdzie do tej pory spotyka się jej dzikie populacje. Udomowienie perlic, tak jak wielu innych gatunków drobiu odbywało się na terenie naturalnego obszaru ich występowania. Pierwotnie perlice były ptakami łownymi, następnie prowadzono ich chów pół dziko. Ptaki te zwabione łatwym dostępem pokarmu otrzymywanego od ludzi uzupełniały go o drobne bezkręgowce, których nie brakowało w osadach i uprawach człowieka.
Pierwsze wzmianki o hodowli perlic i ich wykorzystaniu można znaleźć już na egipskich freskach umieszczonych na ścianach piramid, na których utrwalono ich wizerunki. Za początek udomowienia tego gatunku przyjmuje się okres około II w. p.n.e. Jako ptak rzeźny, dostarczający wartościowego mięsa perlica była ceniona przez starożytnych Greków i Rzymian. Natomiast w okresie średniowiecza traktowano perlice głównie jako ptaki ozdobne, a dopiero później odkryto ich walory użytkowe.
W systematyce biologicznej perlica przyporządkowana została do ptaków grzebiących, rzędu kuraków (Galliformes), podobnie jak kura domowa.
Walory prozdrowotne i smakowe mięsa z perlic
Głównym kierunkiem użytkowania perlicy zwyczajnej jest przeznaczenie na mięso, chociaż jest też hodowana ze względu na jaja i pióra. Mięso z perliczki jest bardzo delikatne, soczyste, w smaku nieco podobne do dziczyzny oraz bogate w składniki mineralne takie jak magnez, który odpowiedzialny jest m.in. za poprawne działanie mięśni i funkcjonowanie układu nerwowego, potas - pomagający utrzymać właściwe ciśnienie krwi oraz napięcie mięśni, a także fosfor, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek ustroju, uczestniczy w produkcji energii, wpływa na rozwój i funkcjonowanie kości, mięśni i układu nerwowego, wywiera istotny wpływ na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czy żelazo - jego niedobór prowadzi m.in. do anemii, zmęczenia czy obniżenia odporności, a także witaminy: B1, B2 i E. Oprócz tego mięso perliczki charakteryzuje się dużą zawartością białka, przy niewielkiej zawartości tłuszczu oraz nienasyconymi kwasami tłuszczowymi.
Mięso perlicze jest niezwykle cenione ze względu na większą o 1,0-1,3% zawartość białka i mniejszą o 0,4-2,5% zawartość tłuszczu niż mięso kurcząt i indyków rzeźnych.
Poprzez niską zawartość tłuszczu w mięsie, perliczka polecana jest osobom mającym problemy z otyłością i cukrzycą, a także tym przebywającym na diecie wysokobiałkowej bądź niskotłuszczowej. Kaloryczność mięsa perliczego wynosi na 100 g mięsa tylko około 160 kcal.
Jaja perliczki
Perliczki znoszą około 150 jaj rocznie. Mają one średnią masę 40-45 g i kremową lub jasno brązową skorupkę, która bywa nakrapiana lub gładka. Skorupka jaj perlic jest bardzo mocna, dużo bardziej mocniejsza niż skorupa jaj kurzych, dzięki temu oraz dzięki barierom ochronnym znajdującym się w białku, zachowują bardzo długo świeżość. Charakterystyczną cechą jaja perlic jest bardzo duża zawartość procentowa żółtka. Wynosi ona aż 37%. Dla porównania w jaju kurzym żółtko stanowi 32%. Białka w jaju perliczym jest 48%, mniej o 10% niż w jajach kurzych. Smak jaj perliczych jest uznawany za doskonały i nieporównywalny ze smakiem żadnych innych ptaków hodowlanych.
Dodatkowa korzyść
Perlice często utrzymywane są w wolierach, gospodarstwach ekologicznych i przydomowych. Razem z innymi gatunkami ptaków. Ich głos jest bardzo charakterystyczny i donośny, przenikliwy. Dodatkową korzyścią jest to, iż swym specyficznym wrzaskiem znakomicie odstraszają jastrzębie, kuny, lisy itp.
Dostępność i ceny sprzedaży oraz skupu
Jak już wspomniano, perliczki to ptaki o wyjątkowo smacznym i zdrowym mięsie, dlatego może dziwić ich mała popularność i dostępność na rynku. O skalę produkcji perliczek zapytaliśmy w Krajowej Izbie Producentów Drobiu i Pasz.
- To jest niszowa produkcja, którą nie zajmują się nasi Członkowie - otrzymaliśmy odpowiedź. Jednak mięso z perlicy jest lub bywa dostępne w sprzedaży detalicznej, zatem istnieją producenci i skup perliczego mięsa. Sprawdzamy ofertę niektórych sklepów. W Makro Cash & Carry w Poznaniu perliczki dostępne są na stoisku mięsnym. Obecnie, do 13.12.2021 r. trwa promocja na nie. Cena w promocji to 21,99 zł/kg. Producentem jest Sedar S.A. Dlatego do Sedar S.A. z Międzyrzeca Podlaskiego zwracamy się z pytaniem o cenę skupu perliczek.. Okazuje się, że firma, przyjmuje perlice od hodowców tylko na podstawie kontraktacji. Cena skupu wynosi 8,00-8,60 zł/kg. Perlica uznawana jest za drób premium. Zakup nie mieści się w budżecie każdej rodziny.
W sieci Lidl niedawno była dostępna perlica faszerowana w cenie 25,00 zł/kg. Perlica co jakiś czas pojawia się w promocji Lidla w cenie 16,90 zł/kg, a cena regularna wynosi 22,50 zł/kg. Dla porównania cena polskiego kurczaka bez GMO w markecie Lidl wynosi 7,99 zł/kg na promocji i 11,99 zł w cenie regularnej. Dlatego przy wielu zaletach perlic hamować w zakupie może ich cena.
Przepis kulinarny
Jeśli ktoś ma perlicę z gospodarskiego chowu czy też sklepu i szuka odmiany od rosołu lub tradycyjnego zapiekania to podajemy ciekawy, a nietrudny przepis na perliczkę pieczoną z pomarańczami.
Perliczka pieczona z pomarańczami
Składniki:
- 1 perliczka,
- gałka muszkatołowa,
- sok z cytryny,
- 2 szalotki,
- 2 pomarańcze,
- kilka łyżek twarożku homogenizowanego,
- 2 łyżki płynnego miodu.
Sposób przygotowania:
Perliczkę myjemy i osuszamy, solimy i pieprzymy z zewnątrz i wewnątrz. Szalotki obieramy i drobno siekamy, mieszamy z serkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą świeżo zmielonej gałki, po czym nadziewamy tą mieszanką perliczkę. Kładziemy perliczkę w brytfannie, dolewamy 1/2 szklanki wody i wstawiamy na pół godziny do nagrzanego piekarnika do 210°C. W tym czasie obieramy pomarańcze, rozdzielamy je na części. Teraz smarujemy perliczkę miodem i okładamy ją pomarańczami – jeśli na dnie brytfanny jest mało sosu, dolewamy jeszcze 1/2 szklanki wody. Pieczemy perliczkę dalsze 20 minut do pół godziny – powinna być zarumieniona, a mięso upieczone do kości (nakłuwamy mięso w udku i obserwujemy wypływający sos jeśli jest różowy, trzeba jeszcze piec, jeśli jest przezroczysty, perliczka jest gotowa). Wyjmujemy brytfannę, przykrywamy ją kawałkiem folii aluminiowej i Przepis ze strony https://drosed.pl/przepis/perliczka-pieczona-z-pomaranczami/ odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie kroimy perliczkę na kawałki i układamy na ogrzanym półmisku, okładając kawałkami pomarańczy. Sos z brytfanki doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i podajemy w sosjerce.
Źródło:
https://drosed.pl/przepisy/
Perlice to ptaki wyjątkowo atrakcyjne nie tylko ze względu na mięso o cennych właściwościach odżywczych i wykwintnym smaku, ale również ze względu na nietuzinkowy wygląd, dlatego często hodowane są jako ptaki ozdobne. Warto poznać je bliżej.
Ciekawe linki i opracowania naukowe:
- Krzysztof Pudyszak, Janusz Pomianowski, Teresa Majewska: Wartość rzeźna i jakość mięsa perlic ubijanych w różnym wieku, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005.
- Dorota Szablicka, Marcin Różewicz, Karol Kaszperuk, Barbara Biesiada-Drzazga: Specyfika biologii, warunków chowu, reprodukcji oraz walory użytkowe perlicy zwyczajnej (Numida meleagris), Wiadomości Zootechniczne, R. LVI (2018), 1: 166–177, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt.
- http://hodowlazielononozki.pl/perlice
- http://www.forum.woliera.com/printview.php?t=1377&start=45
- https://sedar.pl/oferta/