W Polsce, podobnie jak w innych krajach europejskich, wyróżniamy trzy systemy opasu bydła: intensywny, półintensywny i ekstensywny. W tym artykule przyjrzymy się opasowi intensywnemu.
Bydło w tym systemie utrzymywane jest w budynku inwentarskim. W ten sposób opasane są młode buhajki. Zwierzęta kierowane są na ubój w wieku do 20-ego miesiąca, lecz jaki to będzie konkretnie wiek i w jakiej masie będą wtedy buhajki – determinuje rasa. I tak w związku z tym, dla ras;
- hf, Montbeliarde – wiek: 15 – 17 miesiąc, waga: 600 – 700 kg,
- późno dojrzewających (np. Limousine) oraz krzyżówek ras mięsnych z mlecznymi – wiek: 15 – 19 miesiąc życia, waga: 650 – 750 kg.
Do osiągnięcia takich wyników produkcyjnych trzeba żywić buhajki paszami o wysokim poziomie energii, dbając o stałe przyrosty masy ciała. Bardzo ważny jest w takim systemie odchów cieląt.
Propozycja żywienia bydła systemem intensywnym:
- żywienie preparatem mlekozastępczym, do 90 dnia życia, w ilości aż 5kg/ szt.,
- od 3 tygodnia życia stosujemy kiszonkę z kukurydzy (niewielkie ilości) oraz mieszankę treściwą (1kg/ szt.)
- dawkę systematycznie zwiększamy do 3 kg/ szt., kiszonka z kukurydzy ‘do woli’.
Autorzy dawki twierdzą, że po upływie 525 dni, uzyskamy buhaja o masie ok. 600 kg.
Przy tak intensywnym żywieniu musimy mieć doskonałej jakości pasze oraz mieć wyostrzoną czujność na wszelkie zaburzenia pokarmowe u opasanych zwierząt. Trzeba również monitorować wagę zwierząt. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe zależy od masy ciała zwierzęcia, a także od dziennych przyrostów. Warto zatem zainwestować w normy żywieniowe przeżuwaczy i bilansować dawki na bieżąco. Specjaliści uważają, że taki system opasu jest najbardziej opłacalny.
Na podstawie: ‘Zalecenia żywieniowe dla przeżuwaczy i tabele wartości pokarmowej pasz’, Strzetelski i in., Kraków 2014.