Ketoza jest chorobą metaboliczną bydła, którą kojarzymy z okresem poporodowym. Czy jest możliwe jednak, by ketoza wystąpiła w innym okresie, np. pod koniec laktacji? Odpowiedzmy sobie na to pytanie.
Pojawieniu się ketozy u krów jest winny człowiek. To my, selekcjonując zwierzęta na poprawę ich produkcyjności, przyczyniliśmy się powstania tej choroby. Czym charakteryzuje się ta jednostka chorobowa? We krwi obserwuje się podwyższone stężenie ciał ketonowych. Przyczyną jest nagła mobilizacja rezerw tłuszczowych zwierzęcia.
Zazwyczaj ketoza związana jest z ujemnym bilansem energetycznym, który występuje u krów po porodzie. My jednak zadaliśmy sobie pytanie, czy ketoza może wystąpić w innym czasie niż okres okołowycieleniowy. Odpowiedź brzmi: TAK.
Ketoza I i II typu to ketozy związane z okresem poporodowym. Istnieje jednak jeszcze ketoza III typu. Bezpośrednią przyczyną jest pobranie przez zwierzę dużych ilości kwasu masłowego. Kwas masłowy znajdziemy w kiszonkach złej jakości. Zatem, jeśli obserwujemy w swoim stadzie zmniejszony apetyt krów, kał jest pokryty śluzem (często twardy), wydajność spadła, a zawartość tłuszczu w mleku zwiększyła się, to znak, że możemy mieć do czynienia z ketozą.
Ketoza III typu może wystąpić w każdym okresie produkcyjnym. Dbajmy zatem o jakość zadawanych zwierzętom pasz.
Źródło: Bednarski M., 'Choroby bydła. Podstawy diagnostyki i terapii', 2013.