Wykorzystanie separatu, jako ściółki nadal jest powodem do dyskusji. Przyjrzyjmy się temu zagadnieniu z bliska.
Separat jest ściółką kontrowersyjną, gdyż pochodzi ona ze stałej frakcji gnojowicy. Kontrowersje wzbudza czystość mikrobiologiczna separatu. Niektórzy rolnicy uważają, że używanie tego materiału zwiększa liczbę komórek somatycznych w mleku. Głosy z terenu są jednak inne – producenci mleka używający separatu mówią, że liczba komórek somatycznych w mleku spadła odkąd zaczęli używać separat. Kluczowe jest jednak wymieszanie separatu z wapnem oraz dbanie o czystość legowisk. Aby spełnić ten drugi warunek, powinniśmy wyścielać legowisko świeżym separatem na grubość 5 cm.
Kolejnym ważnym aspektem są koszty. Tutaj argumenty są raczej przeciwko wykorzystywaniu tej technologii. Sam zakup separatora oraz ścielarki to duży wydatek. Dodatkowo musimy pamiętać o kosztach związanych z naprawami i konserwacją. Nie jest to tania sprawa.
Jednak niewątpliwym atutem korzystania z separatu jest stała dostępność ściółki, brak konieczności pozyskania i magazynowania słomy. Duże gospodarstwa często borykają się z problemem zakupu słomy do ścielenia. W takiej sytuacji separat jest idealnym rozwiązaniem.