kojs

kojs

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Dobry start cielęcia gwarancją wysokiej wydajności w przyszłości - problem odpajania siarą

Cezary Wójcicki
odpajanie siara

Ochów cieląt ma na celu nie tylko ograniczenie chorób i upadków młodych zwierząt, lecz jest to także czas kiedy programujemy przyszłą wydajność mleka i długowieczność.

Bardzo ważnym elementem odchowu cieląt jest pobranie siary. Przyjrzyjmy się bliżej temu zagadnieniu.

Siara jest wydzieliną gruczołu mlekowego produkowaną przez krowy w okresie okołoporodowym. Produkt ten różni się od mleka swoim składem, przede wszystkim zawartością immunoglobulin, czyli substancji odpowiadających za odporność. Trzeba pamiętać, że cielę w momencie przyjścia na świat, nie nabyło jeszcze żadnej odporności od matki w życiu płodowym. Ma to nastąpić dopiero w momencie pobrania siary. Siara zawiera w swoim składzie około 60 razy więcej immunoglobulin niż mleko. Różni się także znacząco zawartością suchej masy (niemal dwukrotnie więcej niż w mleku), a także białka i tłuszczu (więcej na korzyść siary).

Na co musimy zwrócić uwagę podczas żywienia cieląt siarą?

Przede wszystkim czas podania. Z każdą godziną po wycieleniu skład siary się zmienia. Ważne jest by w ciągu pierwszej doby cielę pobrało ok. 4 l siary. Istnieją dwie możliwości podania siary cielęciu – przez sondę i przez smoczek. Jeżeli wybieramy sondę można podać 4 l siary w ciągu pierwszej godziny po wycieleniu. Jeżeli jednak wybierzemy tę drugą metodę, należy podać do wypicia cielęciu 2 l w ciągu pierwszej godziny po przyjściu na świat, a kolejne 2 l po 12 godzinach.

Bardzo ważna jest temperatura podawanej siary. Powinna wynosić ok. 37 stopni Celsjusza. Szczególnie należy zwrócić uwagę na ten fakt, gdy korzystamy z siary wcześniej zamrożonej.

Kolejnym bardzo ważnym elementem podczas odpajania cieląt siarą jest jej jakość. Ilość immunoglobulin w tym produkcie jest ściśle związana z gęstością płynu. Do pomiaru zawartości immunoglobulin służy siaromierz. Siara powinna zawierać ponad 50 g immunoglobulin w litrze. Warto zainwestować w taki przyrząd, gdyż może okazać się, że lepiej skorzystać z bardzo dobrej jakości siary wcześniej zamrożonej, niż siary od matki cielaka.

Zdaniem niektórych naukowców pobranie siary przez nowonarodzone zwierzę ma większy wpływ na wydajność niż postęp genetyczny. Dobrze dobrana strategia odpajania cieląt siarą będzie skutkować lepszą zdrowotnością cieląt (co przekłada się na długowieczność zwierząt), a także lepszą wydajnością w późniejszym okresie życia. Są to bardzo ważne elementy mające wpływ na opłacalność produkcji.

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu