Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Co wpływa na zawartość białka w mleku krów?

Cezary Wójcicki
zawartosc bialka w mleku

Producenci rolni utrzymujący bydło mleczne zdają sobie sprawę, jak cennym składnikiem mleka jest białko. Odczuwają to bezpośrednio podczas rozliczenia z mleczarnią. Białko bowiem ma największy wpływ na przydatność technologiczną mleka.

Jest wiele czynników wpływających na zawartość białka w mleku. Jednym z nich jest rasa. U polskich holsztyno – fryzów odmiany czarno – białej zawartość białka w mleku to ok. 3,1-3,4%, u rasy jersey wartość ta to aż około 4 %. Rolnicy zdają sobie sprawę, że krzyżując różne rasy możemy poprawić parametry mleka, stąd zainteresowanie, np. krzyżówką PHF z Brown Swiss.

Drugim ważnym czynnikiem jest wiek krów. Mleko krów starszych niż trzyletnie jest uboższe w białko. Różnice pomiędzy pierwszą laktacją, a piątą może wynieść nawet 0,4%. Obniża się przede wszystkim  poziom kazeiny.

Kolejnym wartym omówienia czynnikiem wpływającym na ilość białka w mleku jest okres laktacji. Musimy zdawać sobie sprawę, że w czasie trwania laktacji poziom tego składnika w mleku zmienia się. Na początku i na końcu laktacji obserwujemy wyższy udział białka w mleku niż w szczycie laktacji.

Badania wykazały, że wydajność krów i zawartość białka w mleku są większe jesienią i zimą, niż latem i wiosną. Ma to związek z negatywnym wpływem wysokich temperatur na ograniczenie tego składnika w mleku.

Co ciekawe mastitis nie zmienia poziomu białka w mleku, lecz zmienia skład białka. Oczywiście negatywnie. Obserwuje się wzrost udziału białek serwatkowych, a spadek kazeiny.

Stwierdzono, że ilość udojów nie ma większego wpływu na zawartość białka w mleku. Nie zaobserwowano również zmian w koncentracji tego składnika przy zmianie sposobu udoju.

Żywienie ma niewielki wpływ na zawartość białka w mleku. Prawidłowo bilansując udział białka w dawce pokarmowej przyczyniamy się do wzrostu wydajności mleka, lecz nie wpłyniemy na koncentrację samego białka w mleku.

Źródło: Guliński P., ‘Bydło domowe. Hodowla i użytkowanie.”, PWN 2017.

Ogłoszenia rolnicze

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: