Nowoczesne stada krów mlecznych pozbawione są rogów. Oczywiście gdzieniegdzie możemy jeszcze spotkać stada krów z rogami. Jest to na pewno zjawisko częstsze w oborach uwięziowych, ale może także wynikać z różnych przekonań rolników. Rogi u krów często spotykane są za to w stadach bydła mięsnego.
Niemniej jednak cielęta poddawane są zabiegowi dekornizacji, czyli usuwania zawiązków rogów. Jest to zabieg prosty i bezkrwawy, Istnieje kilka metod dekornizacji.
Można usuwać zawiązki rogów preparatami takimi jak maści i pasty. Praktyka pokazała, że są one mniej skuteczne od innych metody omówionej poniżej. Poza tym sprawiają zwierzęciu niepotrzebny ból.
Inną metodą jest metoda termiczna. Zawiązki rogów w tej metodzie są wypalane. Stosuje się dekornizatory elektryczne i gazowe. Elektryczny jest cięższy od gazowego, a także mniej poręczny, ze względu na okablowanie. Ma jeszcze jedną wadę – długo się nagrzewa. Dekornizator gazowy jest najbardziej polecanym urządzeniem do usuwania zawiązków rogów. Jest lekki, poręczny i szybko się nagrzewa (do 2 minut). Paliwem tego urządzenia jest gaz do zapalniczek.
Kiedy wykonujemy zabieg dekornizacji?
Najlepiej do momentu osiągnięcia przez cielę dwóch miesięcy. Później może być problem, gdyż zwierzę jest już większe i silniejsze. Dekornizację najwcześniej przeprowadza się u cieląt trzytygodniowych.
Jak to zrobić?
Jak już wspominaliśmy jest to zabieg prosty. Pierwszym etapem jest usunięcie sierści z okolicy zawiązków rogowych. Następnie rozgrzany dekornizator przykłada się do zawiązaka rogowego i dociskając wykonuje się nim okrężne ruchy. Zabieg trwa ok. 15 sekund.
Źródło: Żółkowski J. ‘Porady praktyczne dla hodowców bydła’ 2005