zm skiba

kps

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

Dodaj komunikat

modele rolnicze

agrifirm

Jak bydło odbiera świat? Kilka słów o narządach zmysłów tego gatunku

Cezary Wójcicki
narzady zmyslow bydla
Źródło: pixabay.com

Bydło należy do zwierząt uciekających. Mimo, że udomowiliśmy ten gatunek kilka tysięcy lat temu musimy zdawać sobie sprawę, że bydło nadal postrzega nas jako drapieżników.

 

Oczywiście relacja ta się zmienia, szczególnie gdy mamy do czynienia z małym stadem, gdzie krowy mają swoje imiona i są przyzwyczajone do ludzi. Sytuacja wygląda zupełnie inaczej w stadach, gdzie kontakt z człowiekiem jest rzadszy. Idealnym przykładem są stada wypasanego bydła mięsnego. Tam łatwiej zaobserwować naturalne zachowania tych zwierząt.

 

Osoby pracujące przy bydle muszą zdawać sobie sprawę z tego, że zwierzęta te zupełnie inaczej odbierają niektóre bodźce z otoczenia. Wynika, to właśnie z przystosowania bydła do ucieczki, o którym wspomniano na początku.

 

Zacznijmy od wzroku. Podstawową różnicą, w porównaniu z człowiekiem, jest osadzenie oczu. Są one umiejscowione po bokach głowy, co sprawia, że zwierzęta te widzą panoramicznie. Warto podkreślić, że bydło nie widzi kilku obszarów: tego co jest bezpośrednio przed głową, bezpośrednio za zadem i obszaru wzdłuż kręgosłupa. Bydło nie widzi obiektów daleko oddalonych od siebie, jest to związane z akomodacją narządu wzroku. Jest ona słabsza u tego gatunku o ok. 10 razy w porównaniu z okiem ludzkim. Ta cecha jest przyczyna płochliwości tych zwierząt. Jako ciekawostkę dodajmy, że bydło słabo rozróżnia kolory, jednak o wiele lepiej widzi w ciemnościach niż ludzie.

 

Jeżeli chodzi o słuch bydła, to od ludzkiego odróżniają go dwie rzeczy. Po pierwsze jest o wiele wrażliwszy. Po drugie, bydło gorzej niż ludzie rozpoznaje miejsce, skąd dochodzi dźwięk.

 

Postrzeganie zapachów jest zupełne inne niż u ludzi. To co nam może wydawać się cuchnące, nie jest nieprzyjemne dla bydła. Przede wszystkim bydło jest bardziej wyczulone na zapachy biologiczne. Do takich zapachów możemy zaliczyć zapachy różnych gatunków zwierząt. Ciekawostką jest, że krowa może rozpoznać zapach moczu zestresowanej koleżanki. Ten zmysł jest również bardzo ważny w przypadku identyfikacji między osobnikami.

 

Dotyk zależy od miejsca ciała tych zwierząt. Tu warto zaznaczyć, że bardzo wrażliwa jest okolica pyska i śluzawica. W odróżnieniu od ludzi, jama ustna jest mało wrażliwa na dotyk. Jeżeli chodzi o preferencje smakowe, to gatunek ten preferuje smak kwaśny i słodki. Zatem użycie aromatów waniliowych przy produkcji pasz dla cieląt ma swoje uzasadnienie.

 

Pracując z bydłem pamiętajmy o różnicach w odbieraniu świata przez nas i naszych podopiecznych. Ma to wpływ na bezpieczeństwo przy pracy z tymi zwierzętami.

 

Źródło: ‘Metody chowu i hodowli bydła’, red. Grodzki H., Warszawa 2011

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu