kps

kps

CenyRolnicze
20 września 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8317 EUR EUR - 4.2779 GBP GBP - 5.0961 DKK DKK - 0.5735
Archiwum


20.09.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-8,80 zł/kg, średnia: 8,45 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Dodaj komunikat

agrifirm

modele rolnicze

Cielęta: pomoc po porodzie i odpojenie siarą

Martyna Frątczak

3 dni po porodzie są najbardziej krytycznym okresem dla zdrowia i życia cieląt. Jak interweniować, gdy cielę po porodzie jest słabe i nie oddycha? Jak ocenić jakość siary i jak szybko należy ją podać? Co w przypadku, gdy zabraknie nam siary dla cielaka? Odpowiadamy na najważniejsze pytania.

 

Ocena zdrowia i pomoc po wycieleniu

Zaraz po urodzeniu cielę należy ocenić pod względem czynności życiowych i zdrowotności. W tym celu należy sprawdzić czy cielę oddycha, ma zachowaną akcję serca, czy jest w stanie samodzielnie wstać, utrzymać się na nogach i podjąć samodzielnie ssanie.

Jeśli cielę jest słabe trzeba wykonać kilka czynności, które pomogą pobudzić jego funkcje życiowe:

  1. Udpowiednio ułożyć cielę – w pozycji na mostku, ułatwiającej oddychanie
  2. Udrożnić drogi oddechowe – sprawdzić, czy w nozdrzach i pysku nie zalegają wody płodowe i śluz
  3. Intensywnie natrzeć cielę słomą lub szmatą

Cielęta powinny zacząć samodzielnie oddychać już po 30 sekundach od przyjścia na świat. W przypadku, gdy u cielę nie oddycha, ale wyczuwamy u niego bicie serca wskazane jest podjęcie natychmiastowej resuscytacji. W celu pobudzenia do oddychania można:

  1. Polać głowę cielęcia zimną wodą
  2. Ukłuć cielę w śluzawicę za pomocą słomy lub igły
  3. Wykonać resuscytację przez zawieszenie cielęcia za tylne nogi
  4. Podać cielęciu tlen i środki farmakologiczne pobudzające oddychanie

Z wiadomych względów ostatni punkt dotyczy sytuacji gdy w uratowaniu cielęcia pomaga nam lekarz weterynarii.

Gdy cielę zacznie oddychać, należy zapewnić mu dobre warunki – głęboką, suchą ściółkę, odpowiednio wysoką temperaturę pomieszczenia lub dogrzewanie promiennikiem ciepła. W przypadku cieląt słabych po porodzie ich parametry życiowe – tętno, oddechy oraz temperaturę ciała – należy sprawdzać nawet kilka razy dziennie, przez kilka dni po porodzie.

Jedną z najważniejszych przyczyn strat cieląt w pierwszych 3 dniach życia są ciężkie porody. Dlatego nigdy nie należy bagatelizować problemów w przebiegu wycielenia. Zapewnienie krowie fachowej pomocy to klucz do uzyskania zdrowego cielęcia.

O najczęstszych problemach podczas wycielenia pisaliśmy tutaj: Poród u krowy: kiedy potrzebna jest pomoc?

Siara podstawą zdrowia cielęcia

Łożysko krowy zbudowane jest w sposób, który uniemożliwia dostarczanie przeciwciał (immunoglobulin) cielęciu w macicy. Cielę zaraz po porodzie nie posiada więc właściwie żadnej odporności.

Jedyną drogą, jaką cielę może uzyskać przeciwiciała chroniące je przed wieloma chorobami jest wypicie odpowiednio szybko po urodzeniu siary od krowy. Zaleca się zdajanie krowy i manualne podawanie siary cielętom, ponieważ nawet silne cielęta często nie są w stanie samodzielnie pobrać od krowy odpowiedniej ilości siary.

Cielę jest w stanie wchłonąć przeciwciała z siary w ciągu około 24-36 h po porodzie – po tym czasie w jego jelitach powstaje „bariera” uniemożliwiające dalsze ich wchłanianie. Im szybciej, tym lepiej – najbardziej efektywnie przeciwciała są wchłaniane do 4-6 h po porodzie.

Obecnie zaleca się podawanie cielętom siary w ilości minimum 4 litrów siary do maksymalnie 2 h po porodzie.  

Celem jest podanie cielęciu co najmniej 150 g immunoglobulin. Taką ilość przeciwciał dostarczy wyłącznie siara dobrej jakości.

Jakość siary ocenimy wstępnie na podstawie jej wyglądu i zapachu. Siara dobrej jakości będzie żółtawa, ewentualnie lekko różowa, o przyjemnym zapachu, gęsta i jednolita, bez kłaczków.

Absolutnie nie należy podawać cielętom siary o nieprzyjemnym, gnilnym, kwaśnym zapachu lub w której znajduje się duża ilość krwi i kłaczki.

Ilość przeciwciał w siarze oszacujemy za pomocą pomiaru gęstości – przy użyciu siaromierza (inaczej densymetru). Opiera się on na fakcie, że wraz ze wzrostem gęstości rośnie w siarze liczba przeciwciał.

Przed pomiarem wskazane jest odczekać 10-20 minut od zdojenia siary. Mierzona siara powinna mieć temperaturę około 22°C.

Siara dostatecznej jakości będzie mieć gęstość powyżej 1,045 g/ml – w takim przypadku zaleca się siarę podać dwa razy w ciągu 6 h życia cielęcia. Dwa podania są wskazane również w przypadku siary dobrej jakości – o gęstości 1,060-1,070 g/ml.

W przypadku siary bardzo dobrej jakości – o gęstości powyżej 1,075 g/ml – wystarczy jedno podanie.

 

Jakość siary

Gęstość (g/ml)

Stężenie przeciwciał (g/l)

Zalecenia

Bardzo dobra

>1,070

>120

Jedno pojenie

Dobra

1,060-1,070

80-120

Zaleca się dwa pojenia

Dostateczna

1,055-1,045

40-80

Konieczne dwa pojenia

Zła

<1,045

<40

Należy podać inną siarą

 

 

 

Pomiar przeciwciał refraktometrem

Do bardziej precyzyjnego pomiaru warto użyć refraktometru który pozwoli nam sprawdzić w siarze poziom białka całkowitego (sugerujący zawartość przeciwciał) lub ilość przeciwciał w skali procentowej Brix.

Współcześnie stosowane refraktometry są wytrzymałymi i praktycznymi urządzeniami. Zasada ich działania opiera sią na pomiarze współczynnika załamania światła substancji – a siara o wysokiej zawartości przeciwciał będzie wywoływać większe załamanie.

Wyniki uzyskiwane dzięki refraktometrom są dokładne i powtarzalne. Do wykonania pomiaru w refraktometrze wystarczy kropla siary – świeżej, lub mrożonej.

Siara optymalna do odpojenia będzie zawierać więcej niż 52 g/l białka całkowitego lub osiagać wartość przynajmniej 20% w skali Brix. Takie wartości odpowiadają zawartości w siarze około 40-50 g przeciwciał w litrze.

 

Jakość siary

Skala Brix (%)

Stężenie przeciwciał (g/l)

Bardo dobra

>27%

>100

Dobra

>22%

>50

Dostateczna

18-21%

30-50

Zła

<17%

<30

 

Ocena odpojenia cieląt

Po przeprowadzeniu odpojenia siarą cieląt warto jest jeszcze dodatkowo skontrolować, czy rzeczywiście przyjęły one odpowiednią ilość przeciwciał.

W tym celu najbardziej praktyczne będzie pobranie od cieląt krwi i zbadanie z ich surowicy ilości przeciwciał za pomocą refraktometru do pomiaru białka całkowitego lub pomiaru skali procentowej Brix.

Krew od cieląt powinna być pobrana po około 48-56 godzinach od wypicia siary.

O prawidłowym odpojeniu cieląt będzie świadczyć stężenie białka całkowitego w surowicy na poziomie >55 g/l  lub wyniki w skali Brix między 7-9%.

Za najbardziej optymalne wyniki uznaje się powyżej 8,3% w skali Brix, jednak w praktyce za wystarczające uznaje się już te wynoszące przynajmniej 7%.

Odpowiada to obecności we krwi cieląt przynajmniej 10 g przeciwciał w litrze, co daje im minimalną odporność.

Aby ocenić, czy cielęta w naszym stadzie są poprawnie odpajane siarą zaleca się skontrolować co najmniej 20-30% rodzących się cieląt.

Co jeśli zabraknie siary lub jest złej jakości?

W przypadku nagłych sytuacji, gdy zabraknie nam dla cielaka siary moża spróbować go ratować poprzez:

  1. Podanie do pójła dla cielaka suszonej siary lub past zawierających przeciwciała – preparaty takie nie będą zawierać przeciwciał precyzyjnie skierowanych wobec patogenów w otoczeniu cielaka, ochronią go jednak przed najbardziej zabójczymi szczepami bakterii E. coli, rotawirusami i koronawirusami.
  2. Podanie siary dobrej jakości pobranej od innej krowy – gdy porody nastąpiły w krótkim czasie i mamy taką możliwość.

Najlepiej jest jednak planować wystąpienie trudnych sytuacji i podjąć długofalowe działania na fermie – takie jak:

  1. Utworzenie banku siary – gromadzenie nadmiarowej ilości siary w postaci mrożonych w foliowych workach małych jej objętości, po 0,5 litra. Mała ilość i foliowe worki będą umożliwiać łatwe przechowywanie i szybkie rozmrażanie siary.
  2. Każda zamrożona porcja siary powinna być dokładnie oznakowana i opisana – z informacją kiedy została pobrana, jakiej jest jakości, z jaką zawartością przeciwciał.
  3. Odmrażanie porcji siary powinno się odbywać w temperaturze około 37-40°C, np. w wiadrze z ciepłą wodą.
  4. Personel fermy powinien zostać przeszkolony jak postępować z cielętami po porodzie, jak interweniować i odpajać siarą.

Aby zwiększyć efektywność ochrony zapewnianej przez siarę warto jest rozważyć wprowadzenie w stadzie programu szczepień, który będzie zwiększał odporność matek na wiele patogenów i tym samym zapewniał obecność na nie przeciwciał w siarze i mleku.

 

Wkrótce, w kolejnej części artykułu, omówimy najczęstsze choroby występujące u cieląt - oraz jak im zapobiegać.

 

Na podstawie:

Bednarski M., „Choroby bydła – podstawy diagnostyki i terapii” Apra-wetpress, 2015

Quigley, James D., et al. "Evaluation of the Brix refractometer to estimate immunoglobulin G concentration in bovine colostrum." Journal of dairy science 96.2 (2013): 1148-1155.

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu