Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Jak przygotować krowy na wypas?

Martyna Frątczak

Wiosna już nadeszła, dni są coraz dłuższe i cieplejsze, wkrótce zazielenią się pastwiska. W wielu gospodarstwach oznacza to powrót bydła na pastwiska. Niestety, wiąże się to z wyzwaniami dla hodowców. Jak przygotować nasze zwierzęta i uniknąć wzywania lekarza weterynarii?

Powrót na pastwiska i zmiana diety

Dostęp do pastwisk ma zdecydowanie pozytywny wpływ na zdrowie i dobrostan bydła. Zwierzęta muszą być jednak do tego przygotowane. Okres przejściowy z zimowej diety na pastwiskową może stanowić dla nich spory problem. Nagła zmiana może doprowadzić do zaburzeń trawienia, schorzeń metabolicznych i zmniejszenia wydajności produkcyjnej.

Dlatego, dobrym pomysłem jest wprowadzenie do diety krów przed wyjściem na pastwiska małych ilości zielonek i stopniowe zwiększanie ich udziału w diecie. Ten okres przygotowawczy powinien trwać około 2 tygodnie. Następnie warto przyzwyczajać zwierzęta do pastwiska, codziennie wypuszczając je na krótkie okresy, zaczynając od 1-2 godzin. Czas ten należy stopniowo wydłużać, równocześnie zmniejszając udział pasz zimowych w diecie krów. Krowy nie powinny wychodzić na pastwiska głodne, aby nie pobierały w nadmiarze świeżej zielonki.

Młoda trawa to doskonałe źródło białka, jednak dostarcza zwierzętom niewiele węglowodanów (energii). Dlatego dietę krów należy w tym okresie wzbogacać takimi komponentami, jak kiszonka z kukurydzy, wysłodki buraczane, czy śruta z owsa, jęczmienia, pszenżyta i żyta. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością. Ze względu na to, że trawa jest uboga w sód – ważny pierwiastek – krowy powinny mieć również stały dostęp do świeżej wody i do lizawek.

Duże ilości młodej trawy mogą zaszkodzić

Młoda, szybkorosnąca trawa jest bardzo uboga w magnez – jego zawartość może w niej wynosić zaledwie 0,1% suchej masy. Wiosenna trawa ma też niską zawartość włókna, co oznacza, że szybciej przechodzi przez żwacz, więc magnez zawarty w trawie nie zostaje dobrze wchłonięty.

Dlatego zjedzenie młodej trawy w dużych ilościach może doprowadzić u bydła do tzw. tężyczki pastwiskowej, a więc hypomagnezemii (niedoboru magnezu). Schorzenie to objawia się w łagodnej postaci spadkiem apetytu, nerwowością, spadkiem mleczności i skurczami mięśni. Później pojawić się mogą chwiejny chód, sztywność mięśni, nadwrażliwość na bodźce i drgawki. W ciężkim stanie zwierzęta zalegają w charakterystycznej pozycji, z wygiętymi do tyłu w łuk głową i kręgosłupem.

Z tego powodu, przygotowując krowy do diety pastwiskowej warto zastosować u nich suplementy z magnezem i innymi minerałami, takimi jak wapń i selen. Dokładny rodzaj i skład dodatków mineralnych najlepiej skonsultować z lekarzem weterynarii opiekującym się naszym stadem. Na wystąpienie tężyczki pastwiskowej narażone są zwłaszcza wysokowydajne krowy mleczne.

Warto mieć również na uwadze, że zbyt szybki powrót na pastwiska może doprowadzić u zwierząt do zatrucia kwasem pruskim (inaczej cyjanowodorem). Młode i odrastające liście roślin mogą zawierać duże ilości cyjanków. To naturalna broń roślin – ma chronić przed nadmiernym zgryzieniem. Duże ilości cyjanków zawierać mogą zwłaszcza rośliny odrastające po przymrozkach. Do roślin, które produkują i gromadzą cyjanki należą kukurydza, lucerna, koniczyna, wyka i len. Ostre objawy zatrucia pojawiają się gdy zwierzęta są głodne i w szybkim tempie zjedzą duże ilości roślin z cyjankami. Ryzyko zatrucia kwasem pruskim występuje również na pastwiskach, których gleba zawiera zbyt duże ilości azotu i niewielkie ilości fosforanów. Może być to wynik błędów w nawożeniu.

Przepis na kłopoty: nadmiar białka, mało energii

Zbyt szybkie przejście krów z diety zimowej na pastwiskową, bez stopniowego przyzwyczajenia do zielonek, może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Jednym z nich jest zasadowica żwacza, a więc stan, w którym pH płynu żwaczowego jest zbyt wysokie. Zasadowicę może wywołać zjedzenie przez zwierzę nadmiaru składników białkowych, w które bogata jest wiosenna trawa.

Białko rozkładane jest w żwaczu do amoniaku, który podnosi pH żwacza. Gdy jest go zbyt dużo, płyn żwacza zaczyna mieć nieprawidłowy, zasadowy odczyn. Sytuacji tej sprzyja mała ilość włókna i węglowodanów w diecie. Warto przypomnieć, że młoda trawa jest uboga w te składniki. W przebiegu zasadowicy żwacza u zwierzęcia mogą wystąpić takie objawy, jak drżenie mięśni, konwulsje, a także problemy z oddychaniem (powolne i płytkie oddechy).

Wczesne wypuszczenie krów na pastwiska może również potencjalnie zwiększyć ryzyko wystąpienia u nich ketozy. Ketoza to stan, który występuje, gdy zwierzęta otrzymują zbyt mało energii wraz z paszą. Narażone na wystąpienie ketozy są zwłaszcza krowy we wczesnej laktacji i krowy otłuszczone, w „zbyt dobrej” kondycji.

Nagłe przejście z paszy zimowej na ubogą w węglowodany wiosenną trawę może być dla nich „szokiem”. Zaczynają zużywać wtedy zapasy tłuszczów i białka zgromadzone w organizmie, co ma negatywne konsekwencje dla organizmu i prowadzi do spadku wydajności. W ciężkiej postaci ketoza wywołuje objawy ze strony układu nerwowego, takie jak ślinienie się i drgawki. Na temat ketozy więcej można przeczytać tutaj: Ketoza bydła: przyczyny, monitoring i zapobieganie

O czym jeszcze należy pamiętać?

Przed powrotem na pastwiska warto przeprowadzić u zwierząt odrobaczanie. Zmniejszy to szansę, że pasożyty występujące u zwierząt zostaną rozsiane w środowisku, zapobiegnie zanieczyszczeniu pastwiska i zarażeniu robakami młodych cieląt. Temat pasożytów szczegółowo wyjaśniliśmy w niedawno opublikowanym artykule: Pasożyty u dorosłego bydła: kosztują więcej, niż myślisz.

Ze względu na to, że wiosna jest na wielu gospodarstwach również sezonem wycieleń, dobrze być przygotowanym na ewentualne problemy z tym związane. Na ich temat przeczytać można tutaj: Poród u krowy: kiedy potrzebna jest pomoc?

 

bydlo norweskie czerwone pixabay portal ceny rolnicze pl

Źródła dostępne u autorki

 

 

 

 

 

 

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: